Krimi áttelepültek nyitottak pékséget Ungváron


A Krím-félszigetről elmenekült ukránok nyitottak mini-pékséget Ungváron egy nemzetközi jótékonysági alapítvány segítségével. A pékség tíz belső ukrajnai menekültnek adhat munkát.

A Csasz Szluzsiti (Itt a szolgálat ideje – a szerk.) jótékonysági szervezet vezetője, Tatjana Spigunova elmondta, hogy ezt a projektet az ENSZ ukrajnai fejlődési programjának köszönhetően sikerült megvalósítani. A pékség már üzemel, az itt dolgozók tanfolyamon vettek részt.

„Idén ősszel utaztam el a Krím-félszigetről, ahogy a menekültek többségének nekem is a munkába állás volt a legfőbb probléma. Most már van munkám, amiből fizethetem a lakhatásomat és finanszírozhatom a tanulásomat” – nyilatkozta Natália a pékség egyik dolgozója.

A pékség munkásai a jövőben egy kis kávézó megnyitását tervezik, ahol a vendégek a pékség süteményeiből is válogathatnak. „A gyorsreagálás az Ukrajnában menekülni kényszerült személyek társadalmi és gazdasági problémáinak megoldására” projektet az ENSZ finanszírozza Japán támogatásával, együttműködve az ukrán kormánnyal és a regionális hatalommal. Ugyanez a jótékonysági szervezet nyáron egy jótékonysági gyermektábort is szervezett a Krím-félszigetről származó gyermekek számára.