Nem volt kém a lefejezett orosz állampolgár, mondja a csecsen elnök


Az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld elnöke, Ramzan Kadirov szerint az Iszlám Állam valóban megölt egy orosz állampolgárt, de a lefejezett férfi nem dolgozott az orosz titkosszolgálatnak, ahogy a terroristák állítják.

Lefejeztek egy orosz állampolgárt az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szélsőségesei Szíriában – erősítette meg hivatalos honlapján Ramzan Kadirov, az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi Csecsenföld elnöke csütörtökön. A dzsihadisták által hangoztatott állításokkal szemben a Csecsenföldről Szíriába utazott férfi nem dolgozott az orosz titkosszolgálatnak, hanem kényszer hatására vallott erről – olvasható a honlapon.

Az IÁ szerdán egy videót tett közzé az interneten, ami a szélsőségesek állításai szerint egy orosz kém kivégzését mutatta. Lefejezése előtt a férfi a felvételen úgy nyilatkozott: az orosz titkosszolgálat szervezte be, hogy értesülésekhez juthasson az IÁ-ról és a szervezet harcosairól a Kaukázusban. Egy oroszul beszélő iszlamista ezután közvetlenül Moszkvához intézte szavait és azzal fenyegetett, hogy Oroszország kudarcot fog vallani Szíriában és katonáit megölik.

Szeptember vége óta Oroszország légi csapásokat hajt végre Szíriában Bassár al-Aszad elnök támogatására.

Orosz terrorellenes hatóságok szerint majdnem kétezer, más szakértők szerint ötezer főre tehető azon orosz állampolgárok száma, akik a dzsihadisták oldalán küzdenek Irakban és Szíriában. Sok iszlamista Csecsenföldről, vagy az Észak-Kaukázus más térségeiből utazott az IÁ ellenőrzése alatt tartott területekre.

Moszkva az ezredfordulót követő években több iszlamista lázadást is levert a Kaukázusban.

mti