Putyin: “Allah elvette a józan eszüket”


Az orosz katonák saját országukért harcolnak Szíriában, a távoli térségben semmisítve meg a terroristákat – jelentette ki csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök a parlamentben tartott éves beszédében.

Putyin beszéde előtt a képviselők egyperces csenddel emlékeztek meg a Szíriában elesett két orosz katonáról: a szíriai-török határon török vadászgép által lelőtt orosz vadászbombázó pilótájáról és a gép navigátorának mentésében részt vevő helikopter személyzetének egy tagjáról. A parlament termében jelen voltak az elesett katonák hozzátartozói is – számolt be az MTI.

Az orosz elnök azt hangoztatta, hogy Oroszország számára a Szíriában tevékenykedő szélsőségesek jelentik a legnagyobb veszélyt. Felhívta a figyelmet arra, hogy közülük sokan Oroszországból vagy más FÁK-tagországokból valók.

“Minden civilizált országnak erőfeszítéseket kell tennie a terrorizmus visszaszorítása érdekében anélkül, hogy a terroristákat felhasználva saját geopolitikai céljaikat valósítsák meg” – fogalmazott az orosz elnök.

Putyin rendkívül keményen beszólt a jelenlegi török vezetésnek is, miközben ismét megfogalmazt a vádat, mely szerint Törökország a terrorista csoportokkal üzletel. “Soha nem fogjuk elfelejteni a terroristáknak adott segítséget. Mindig is árulásnak fogjuk tekinteni, a legrosszab és leggyalázatosabb tettnek. Tudják meg ezt azok Törökországban, kaik hátbalőtték a pilótáinkat, akik hipokratikusan magukat és a tetteiket igazolni akarják és a terroristák bűntetteit támogatják” – fogalmazott az elnök.

“Csak Allah tudja, miért tették. Úgy látszik Allah azzal büntette a jelenlegi török vezetést, hogy elvette az eszüket”

– tette hozzá Putyin.

mti