Tárgyalóasztalhoz ült a török és az orosz külügyminiszterTárgyalóasztalhoz ült csütörtökön Belgrádban Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

(COMBO) This combination of pictures created on December 03, 2015 shows
a file photo taken on September 27, 2015 of Russia Foreign Minister Sergey Lavrov (R) and a file photo taken on July 25, 2015 of
Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu. 
Lavrov said on December 2, 2015 he was willing to meet his Turkish counterpart this week for the two countries' first high-level face-to-face talks since Ankara shot down one of Moscow's warplanes. / AFP / ADEM ALTAN AND DOMINICK REUTER

A két politikus az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának kétnapos konferenciája mentén tartott kétoldalú megbeszélést. Ez volt az első hivatalos találkozó azt követően, hogy a török légierő november 24-én lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai-török határ térségében. Az utóbbi ötven évben ez volt az első alkalom, hogy egy NATO-tag ország orosz gépet lőtt le, ami Moszkva éles bírálatát váltotta ki.
Szergej Lavrov a találkozó előtt kijelentette: Moszkva kíváncsi a török álláspontra, és sajnálatosnak tartaná, ha a török fél semmi újat nem mondana, hiszen Ankara kezdeményezte a találkozót.

A megbeszélést követően egyik fél sem közölt részleteket, a konferencián tartott beszédében – amelyre a találkozó után került sor – viszont a török külügyminiszter azt mondta: a vadászgép lelövését nem szabad összemosni a terrorizmus elleni harccal, illetve nem szabad politikai célokra használni.

Orosz és török újságírók szerint a kétoldalú találkozón feltehetően az hangzott el, amit Ahmet Davutoglu török kormányfő mondott csütörtökön Bakuban, azaz hogy Ankara kész megosztani adatait Moszkvával a lelőtt orosz vadászbombázó ügyében. Davutoglu úgy fogalmazott:

“Törökország bármely témát illetően kész a párbeszédre Oroszországgal, még akkor is, ha a vélemények eltérnek. Nem hisszük, hogy gazdasági szankciókkal politikai kérdéseket lehet megoldani”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn elutasította, hogy a párizsi klímakonferencia mentén tárgyalóasztalhoz üljön török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal.

mti