Török zöldségdömping fenyeget


Megugorhat az Európai Unióba érkező török eredetű élelmiszerimport, azt követően, hogy Moszkva élelmiszer-embargót hirdetett Törökországgal szemben. Már jövő év elején megjelenhet tehát akár a magyar boltokban is a viszonylag korai török paradicsom, hagyma, karfiol, brokkoli és uborka. Ezenfelül nagy mennyiségben érkezhet az uniós piacra számos gyümölcs is, így például citrusfélék, alma, szőlő, körte, több csonthéjas és az eper is.

Az orosz kormány azért vezet be büntetőintézkedéseket korábbi jelentős kereskedelmi partnerével szemben, mert a török légierő november 24-én lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai–török határ térségében, és ezt követően sem igyekezett a feszültséget enyhíteni. Az ezen a héten megjelent orosz kormányrendelet értelmében az ipari, tudományos és kulturális együttműködések mellett az élelmiszer-kereskedelemben is egy sor tilalom lép életbe. A gyümölcsök és zöldségek mellett január 1-jétől nem lehet Törökországból kereskedelmi mennyiségben szárnyasféléket, sót és frissen vágott szegfűt sem Oroszországba szállítani.

Az intézkedés azért is érinti érzékenyen a török gazdaságot, mert Oroszország hagyományosan nagy vevőjének számított. A Törökországból érkező importot nem érintette az EU-országokat 2014 augusztusa óta sújtó orosz élelmiszer-embargó – amellyel Moszkva a krími bevonulás miatt rá kivetett szankciókat torolta meg –, így eddig egy piaci résbe tudtak benyomulni.

A mostani tilalmi listában messze a legjelentősebb tétel a zöldségeké és gyümölcsöké, ezeket Törökország nagy mennyiségben és jó minőségben termeli. Az elmúlt időszakban ebből a termékcsoportból évente 150 millió dollárnyi árut juttattak el török piaci szereplők Oroszországba – a téli szezonban Törökországból érkezik az orosz boltokban eladott zöldség-gyümölcs 20-40 százaléka az Acort nevű kiskereskedelmi szervezet becslése szerint.

A most januártól feleslegessé váló áru minden bizonnyal utat keres magának, valószínűleg az uniós piacokon is. Már jövő év elején megjelenhet tehát akár a magyar boltokban is a viszonylag korai török paradicsom, hagyma, karfiol, brokkoli és uborka. Ezenfelül nagy mennyiségben érkezhet az uniós piacra számos gyümölcs is, így például citrusfélék, alma, szőlő, körte, több csonthéjas és az eper is.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az orosz élelmiszer-embargó miatt már az EU-ban is számottevő élelmiszer-feleslegek mutatkoznak: tavaly nyár óta jelentős zöldségtöbblet alakult ki az európai piacokon, és azóta is alacsony árszinteken mozog több más élelmiszercsoport is, így például a tejtermékek vagy a húsfélék, húskészítmények.

Az orosz hatóságok tavaly augusztus óta több száz tonna olyan élelmiszert semmisítettek meg, amely az embargóval sújtott uniós országokból származott. Az országos élelmiszer-felügyeletnek 2016. január 1-jétől jogában áll majd erre a sorsra juttatni a török élelmiszereket is – idézte a RIA Novosztyi a hatóság közleményét.
vg.hu