Tusk: Nem háborús menekültek jönnek Európába


Az Európai Tanács elnöke szerint akár másfél évre is őrizetbe lehetne venni az Európába érkező menekülteket, hogy a hatóságok meggyőződjenek személyazonosságukról. Donald Tusk újságíróknak azt mondta, hogy a beáramlók 70 százaléka gazdasági okokból jön.

Visszatarthatjuk, és vissza is kellene tartanunk a migránsokat addig, amíg az ellenőrzésük véget nem ér- idézte Donald Tuskot a Sueddeutsche Zeitung német lap.

Az Európai Tanács elnöke emellett közölte, Európának meg kell állítania a migránsok nagy számú beáramlását, ugyanis többségük nem háborús menekült, és nem lenne szabad alábecsülni a potenciális fenyegetést, amit jelentenek. Hangsúlyozta, hogy elsődleges cél a schengeni övezet külső határainak a védelme. Hozzátette, a határőröknek időre van szükségük, hogy azonosítsák az EU-ba érkező embereket.

Az illegális bevándorlók leginkább Olaszországban és Görögországban lépnek be az EU területére, ugyanakkor az olasz és a görög hatóságok vonakodnak a migránsok őrizetbe vételétől, az ENSZ szerint a menedékkérőket pedig csak végső esetben lenne szabad ily módon feltartóztatni.

“Túl könnyű Európába bejutni. Azt mondják, hogy nyitottnak kell lennünk a szíriai menekültek előtt. De ezek az emberek a beáramlók csupán harminc százalékát teszik ki. Hetven százalék pedig gazdasági bevándorló. Ezért sokkal hatékonyabb ellenőrzési rendszerünknek kell lennie”

– mondta.

Tusk kétségbe vonta azt a meglátást, miszerint a migrációs nyomás olyan nagy, hogy csak kezelni lehet és a terheket megosztani, de megállítani nem.

A migráció hulláma túl nagy ahhoz, hogy ne állítsuk meg- mondta.Még Németország sem tudja a migránsok végtelen számát befogadni- tette hozzá.

 

mti