Ukrajna is megszenvedi a Krím energiablokádját


Mivel a Krím-félsziget irányában Ukrajna nem szállít villamos energiát, így technikai okokból visszavették négy ukrán nukleáris erőmű teljesítményét, azonban az országban azonnal energiaéhség alakult ki, amelyet a szénerőművek teljesítményének fokozásával kompenzáltak. Csakhogy Ukrajna szénkészlete is határértéken van, vagyis nem lehet korlátozások nélkül égetni ezen szilárd energiahordozót, így komoly veszélye merült fel a szénkészletek idő előtti kimerülésének.

Ugyanakkor az ukrán villamoshálózat műszaki állapota is kívánnivalókat hagy maga után, a megsérült szállítókapacitásokat nem tudják azonnal pótolni, gyakran tartalék vonalakon folyik a villamos áram szállítása, amely újabb teljesítményveszteségeket okoz a hálózatban, nem is beszélve a fogyasztók számára immár rendszeressé vált áramkimaradásokról.

Ukrajna naponta 20-25 ezer tonna antracitot éget el az erőművekben, ám a Krím blokádja miatt a Donbássz nem szállít jelenleg „fekete aranyat” Kijevnek „A helyzet megoldása a Krím villamosenergia-ellátásának felújítása lenne, így azonnal szénhez juthatnánk” – elemezte a helyzetet Vlagyimir Demcsisin ukrán energiaügyi miniszter. Ukrajna a Dél-Afrikai Köztársaságból is importál szenet, a szállítmányok 40-45 nap alatt jutnak tengeren és vasúton az erőművekbe.