Velejéig korrupt az ukrán haderő


A Transparency International arra figyelmeztet, hogy az ukrán védelmi minisztériumnál továbbra is óriási a korrupcióveszély – írta meg a TSN.

Az ismert nemzetközi korrupcióellenes szervezet megvizsgálta az ukrán haderő beszerzéseit, a költségvetési pénzek felhasználását az ágazatban, s arra a következtetésre jutott, hogy Ukrajnában nagyon rizikós az egész rendszer a korrupció szemszögéből. Számtalan olyan mechanizmust, kiskaput találtak, ami valósággal táplálja a pénzmosást, a sikkasztást. Ebből a szempontból a Transparency International Törökországgal, Portugáliával és Örményországgal egy csoportba sorolta be az országot.

A szervezetnél egy speciális skála alapján elemzik a védelmi kiadások terén keletkező veszélyforrásokat, amit A-tól F-ig osztályoznak. Ukrajna a D-csoportba kerül, ami nagyon magas korrupciós rizikófaktort takar.

Katrin Dixon, a társaság katonai jellegű kérdésekben illetékes képviselője szerint Ukrajnában csak halogatják a reformot ezen a téren, ami veszélyezteti a stabilitást, a gazdasági fejlődést és a nemzetközi partnerek bizalmát is csökkenti. Ajánlása alapján haladéktalanul át kell alakítani a rendszert, mert miközben a legmagasabb szinteken a védelmi kiadásokra szánt pénzekkel trükköznek, addig a katonák sokszor éheznek, késve jutnak a pénzükhöz, és önkéntesek segítségével tudnak csak golyóálló mellényekhez jutni, ami egészen egyszerűen abszurd, és mindemellett nagyon káros, demoralizáló hatással van az egész lakosságra nézve is.