Árthat a Székelyföldnek a kézdivásárhelyi „terrorügy”


Ha terrorizmussal gyanúsítanak valakit Kézdivásárhelyen amiatt, hogy csillagszórót találnak egy fiatalembernél, akkor figyelembe kell venni azt, hogy az elmúlt 25 évben Romániában csak az állami hatóságok követtek el terrorcselekményeket – jelentette ki Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

Izsák szerint nem kell attól tartani, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal meggyanúsított és 30 napos előzetes letartóztatásba helyezett kézdivásárhelyi elnökének ügye etnikai feszültséget gerjeszt, vagy hátráltatja a székelyföldi autonómiaküzdelmet.

„Emlékezzünk csak vissza: 1989 decemberében ezernél is több ember halt meg, s a közvélemény terroristáknak nevezte a gyilkosokat, ám mindenki tudta, hogy a román hadsereg alkalmazottai, a román politikai rendőrség, a Szekuritáté emberei lőttek. Európa azért nem hajtott fejet a mártírok emléke előtt, mert a nyugatiak úgy érzékelik, a jelenlegi román hatalom még mindig cinkosa az akkori elkövetőknek” – fogalmazott Izsák Balázs.

Az SZNT-elnök szerint fontos, hogy „nyugodtan, magabiztosan és határozottan járjunk tovább azon az úton, amelyen elindultunk”. Rámutatott, a belügyminisztérium közbiztonsági stratégiáról szóló tervében még nemzetbiztonsági kockázatként szerepelt az autonómiaküzdelem, ám a tiltakozások, a nemzetközi nyomás következtében a végleges változatból már kimaradt az erre vonatkozó paragrafus.

Kézdi polgármester: várhatjuk a vállalkozókat

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere a Székely Hírmondó napilapnak azt mondta, nem hiszi, hogy december elsején bárki is robbantásra készült a céhes városban. „Nem volt semmi előkészítve, így nem tudom, mit tudott volna felrobbantani a gyanúsított, Beke István. A rajtaütés időpontja is gyanús: miért november 30-án hajtották végre, és miért nem egy héttel korábban, ha már azt hangoztatják, hogy régóta megfigyelik, és bizonyítékaik voltak?” – tette fel a kérdést az elöljáró, aki attól tart, hogy az ügy jelentős kárt okoz a város megítélésének. Mint mondta, nemrég készült el a település ipari parkja, de nem tudja, hogy az események tükrében a vállalkozók hogyan fognak az udvarteres városba jönni.

A háromszéki napilapnak nyilatkozott Antal Árpád Sepsiszentgyörgyi polgármester is, aki szerint ebben a rendkívül komplikált geopolitikai helyzetben nagyon fontos, hogy óvatosan és racionálisan kezeljék a román–magyar kapcsolatokat, és elutasította, hogy bárki is kollektív bűnösségről beszéljen a kézdivásárhelyi történtek kapcsán. Hangsúlyozta, az elmúlt napok történései, pontosabban az, ahogyan a román sajtó egy része beszámolt az eseményekről, megerősítette benne azt, hogy más dimenzióba kell helyezni a román-magyar párbeszédet. Sokkal több erőfeszítést kell tennie az államfőnek és a kormánynak, hogy megvalósuljon a már általa régóta szorgalmazott etnikai paktum.

Balázs Attila, az Erdélyi Magyar Néppárt háromszéki elnöke szerint, ha az illetékes hatóságok nem tudnak konkrét bizonyítékokat felmutatni, akkor szabadlábra kell helyezni Beke Istvánt. Balázs szerint az eddig nyilvánosságra hozott információk azt mutatják, manipulációról van szó.

Felelőtlen prefektus, alaptalan feszültségkeltés

Borboly Csaba, Hargita megye önkormányzatának elnöke felelőtlennek nevezte Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektust, aki szerint bátorította a szélsőségesen nacionalista elemeket az, ahogyan egyes magyar politikai vezetők viszonyultak az évek során a nemzeti jelképekhez és Románia nemzeti ünnepéhez.

„Nekünk azzal kell foglakoznunk, hogy szülőföldünkön, ahol élünk, javítsuk, amiben tudjuk az együttélés feltételeit, és olyan légkört teremtsünk, amelyben a közbeszéd arról szól, hogyan lehetne az oktatás, az egészségügy színvonalán javítani, munkahelyeket teremteni, tőkét ide vonzani, a rendelkezésre álló lehetőségekkel élni” – mondta a Krónikának az elöljáró. Borboly hangsúlyozta, amennyiben az ügyben – bárki esetében – jogsértés merül fel, a hazai, majd nemzetközi fórumokhoz kell fordulni.

Molnár Zsolt RMDSZ-es képviselő csütörtöki parlamenti felszólalásában arra mutatott rá, hogy a kézdivásárhelyi ügy sajtóban történt bemutatása alaptalan és fölösleges feszültségkeltés mentén történt, amely a román és a magyar közösség közötti békés együttélést veszélyezteti.

„Az állami intézmények félreérthető módon megfogalmazott álláspontja lehetőséget adott a szélsőséges vélemények felerősödésére, és a sajtó a Kézdivásárhelyen történt eseményeket manipulatív és félreértelmezhető módon tálalta. Ezek nem az ország fejlődését szolgálják, hanem éppen az ellenkezőjét eredményezik. Meggyőződésem, hogy az utcára vonuló tömeg az elmúlt hónapban nem ezekre az alapokra építené azt az országot, amelyet követel” – mutatott rá Molnár Zsolt, majd hozzátette: az RMDSZ üdvözli és értékeli az Active Watch román civil szervezet álláspontját, amely felelősségre és jóhiszeműségre inti a sajtó és az állami intézmények képviselőit, hiszen a meggondolatlan kijelentések a magyar közösség megbélyegzéséhez vezetnek, gyűlöletkeltést szítanak.

Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a Székelyföld gazdaságára is rányomhatja a bélyegét egy manipulált médiahadjárat. „Sok idő telt el, amíg valamennyire normalizálódott a helyzet, már érkeznek a befektetők Kovászna megyébe. Nem súgnak nekik, mint korábban, hogy kerüljék ezt a térséget, mert konfliktuszóna, hiszen itt magyarok laknak” – jegyezte meg a gazdasági szakember.

Amint arról beszámoltunk, a főügyészség szervezettbűnözés- és terrorizmusellenes ügyosztálya (DIICOT) szerint egy október 10-ei összejövetelükön tervezték el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi tagjai, hogy petárdákból összeállított robbanószerkezetet hoznak működésbe Románia nemzeti ünnepén Kézdivásárhelyen, amelyet a katonai parádé útvonala közelében, egy szemeteskukában akartak elrejteni.

A táblabírósághoz eljuttatott kérésben közölt részleteket az állítólagos merényletkísérletről, amellyel elérte Beke Istvánnak, a HVIM kézdivásárhelyi szervezete elnökének előzetes letartóztatását. A vargavárosban egyébként szerdához hasonlóan ezren vonultak az utcára csütörtökön a hatósági túlkapás ellen tiltakozva és Beke szabadlábra helyezését követelve. A tüntetők azt ígérték, a hétvégén is folytatják a tiltakozó akciót.

forrás: kronika.ro