Hollande a helyszínen bátorítja az Iszlám Állam ellen harcoló katonákat


Francois Hollande francia államfő pénteken látogatást tesz a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó hadihajón, amely jelenleg a Földközi-tenger keleti térségében részt vesz az Iszlám Állam dzsihadista szervezet iraki és szíriai állásai ellen indított katonai hadműveletben – jelentette be pénteken a francia elnöki hivatal.

Az államfő “ma a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó hajóra látogat a szíriai partokhoz. Azokkal a katonákkal fog találkozni, akik részt vesznek az Iszlám Állam elleni harc fokozására indított hadműveletekben Szíriában és Irakban” – olvasható a rövid közleményben.

Francois Hollande, aki közép-európai idő szerint délután fél 2-kor érkezik a repülőgép-hordózőra, először tesz látogatást a dzsihadisták elleni katonai hadműveletek színterén. Erre három héttel azután kerül sor, hogy Párizsban 130 embert megöltek és több százat megsemmisítették iszlamista merénylők. A támadássorozatot az Iszlám Állam vállalta magára.

Az elnöki hivatal szerint az államfő találkozik a vadászgépek pilótáival és a repülőgép-hordozó technikai személyzetével, majd beszédet mond a hadihajón, ahol mintegy 2 ezren dolgoznak. Jelen lesz a Rafale és a Super-Etendard repülők éjszakai indításánál is.

Francois Hollande november 5-én, azaz már a merényletsorozat előtt bejelentette, hogy a Charles de Gaulle csatlakozik az Iszlám Állam elleni hadműveletekhez. A hadihajó november 18-án indult el a dél-franciaországi Toulon kikötőjéből és november 23-án hajtottak végre először légicsapásokat a fedélzetéről a francia bombázók. Ezzel háromszorosára, 38-ra nőtt a térségben állomásozó francia repülőgépek száma.

mti