Megbüntették hazájában Szaakasvilit


Mihail Szaakasvili többé nem grúz állampolgár.

A kaukázusi ország volt elnökétől az ottani igazságügyi minisztérium javaslatára Grúzia jelenlegi államfője vonta meg az állampolgárságot. Az indoklás szerint azért, mert idén májusban a szóban forgó politikus felvette egy másik ország, jelesül Ukrajna állampolgárságát. További politikusoktól is megvonhatják azt, többekről tudni lehet, hogy szintén az ukrán állampolgárság felvételével kerültek vezető pozíciókba az ukrán államigazgatási rendszerben – közölte a korrespondent.

Mihail Szaakasvili idén májusban lett ukrán állampolgár, s nem sokkal utána Petro Porosenko elnök kinevezte Odessza megye kormányzójának. A grúz politikus néhány alkalommal konkrét utalást tett arra, hogy ő akár az ország miniszterelnöki székében is el tudná képzelni magát, konfliktusa is támadt emiatt Arszenyij Jacenyuk jelenlegi kormányfővel. Szaakasvili nyilvánvalóan Porosenko embere.

Grúziában kétszer is elnökké választották, de végül botrányos körülmények között, népharaggal kísérve távozott posztjáról. Országában pénzmosás, sikkasztás és korrupció gyanúja merült fel vele szemben. Jelenleg is nyomoznak ellene.