Porosenko Kerryvel tárgyalt telefonon


Petro Porosenko, Ukrajna elnöke John Kerryvel, az Egyesült Államok külügyminiszterével folytatott telefontárgyalást a donbásszi helyzetről és a választásokról – írta az aif.ua.

Porosenko egyben részvétét fejezte ki a San-Bernardinoban történt tragikus események miatt. Porosenko és Kerry egyetértett abban, hogy igazságos választásokat kell tartani a Donbásszon az ukrán törvények, illetve az EBESZ és az ODIHR szabványoknak megfelelően.

A külügyminiszter a minszki egyezményekkel kapcsolatos változatlan álláspontjáról is beszélt és megemlítette, hogy amíg azok nem teljesülnek, addig nem törlik el az orosz ellenes szankciókat. Kerry hangsúlyozta, hogy az Oroszországgal közös nemzetközi ügyekben folytatott együttműködés miatt nem áldozzák fel az ukrán érdekeket. Megemlítette a Krím-félszigettel való változatlan álláspontját is.

Kerry a korrupcióellenes ügyészség létrehozását egy fontos lépésnek nevezte a korrupció elleni harcban. Porosenko megköszönte az Egyesült Államok azon segítségét, amit az ország védelmi képességének növelése érdekében.