Nagy változás várhat az autópiacokra


Már hírt adtunk arról, hogy jelentős átalakulás várhat az ukrajnai használtautó piacra. Ez most egy lépéssel még közelebb került, miután már a parlament előtt van az a törvénytervezet. Amennyiben arra rábólint a Ráda, egy középkategóriás használt gépjárműt alig pár száz euróért tudjuk majd itt forgalomba helyezni. Jelenleg ez 4-5 ezer euróba is belekerül.

A módosítás értelmében minimálisra csökkennének a külföldi autók ukrajnai behozatalát terhelő vámilletékek. Az ezer köbcentis kisautóknál például 14-szeresére mérséklődne a motor űrtartalma után fizetendő illeték, az 1000–1500 köbcentis kocsiknál még nagyobb volna a zuhanás, 28-szoros! Jelenleg köbméterenként 1,761 euró a tarifa, ez 0,063-ra esne vissza. Egy ilyen középkategóriás autót az új szabályok értelmében már 115 eurós vámilleték fejében behozhatnánk, míg ma még 3,5 ezer euróba kerül.

Oleg Omelnickij szakértő úgy látja, amennyiben a parlament igent mond erre a tervezetre, az teljesen megsemmisíti az új autók piacát, holott az már most is csak tengődik. Szerinte visszatérnek a kilencvenes éves jellemzői, amikor az autók 95 százaléka a piacokon cserélt gazdát. Akkor csak az ukrajnai gyártású Daewoo-k megjelenése mentette meg az új autók piacát.

Azt nem tudta megmondani, hogy egy ilyen változtatással nyerne vagy veszítene az állami büdzsé, mert kiszámíthatatlan, mennyi kocsit hoznának be. Viszont az elemző attól tart, eláraszthatják Ukrajnát a külföldön már hasznavehetetlen öreg roncsok.

Számtalanszor adtunk hírt arról, hogy az elnöknek is benyújtottak egy internetes lakossági petíciót ugyanezzel a kéréssel, hogy mérséklődjenek a vámilletékek a külföldi kocsik esetében. Petro Porosenko akkor azt mondta, a kérdést a Miniszteri Kabinetnek kell megvizsgálnia..