Öten többé már nem magyar állampolgárok


A köztársasági elnök visszavonta állampolgárságukat. Közben miniszteri biztost neveztek ki az állampolgársági ügyek összehangolására.

A Magyar Közlönyben indoklás nélkül jelent meg az öt határozat, és a köztársasági elnök honlapján sem lelhető fel magyarázat – írja a vs.hu.

A határozat értelmében a máramarosszigeti születésű Papp Andrea Erzsébet, a munkácsi Bodnár Mihály, a lókai Bodnár Margit, a nagybecskereki Andrijin Tijana, valamint a szentmiklósi Oertel Eugénia vesztette el a magyar állampolgárságát.

A döntés nem egyedülálló, de ritkán fordul elő. Állampolgárságától csak nem született magyar állampolgárt lehet megfosztani, ha az érintett a honosítás során csalárd módon járt el, vagyis szándékosan megtévesztette a hatóságokat a személyazonosságával, a születési vagy családi adataival kapcsolatban.

ÚJ MINISZTERI BIZTOSI POSZT

Miniszteri biztosként koordinálja a honosítási, állampolgársági ügyeket Wetzel Tamás volt nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár – derül ki a Hivatalos Értesítőből. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes utasítása szerint Wetzel Tamás feladata miniszteri biztosként a honosítási eljárással, visszahonosítási eljárással, valamint az állampolgárság-megállapítási eljárással összefüggő feladatok kormányzati koordinálása.
A miniszteri biztos kinevezése november 15-étől 2016. május 14-éig szól. Február 14-éig azonban munkájáért nem kap díjazást. Február közepétől 441 200 forint összegű díjazás illeti meg. Wetzel Tamás korábban a Lázár János vezette Miniszterelnökségen töltötte be a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkári posztot. A felmentéséről szóló miniszterelnöki határozat szerint Wetzel Tamás helyettes államtitkári megbízatása november 14-ei hatállyal szűnt meg.

A sajtó egy évvel ezelőtt kezdett cikkezni arról, hogy maffia épült a kettős állampolgárságra, óvatos becslések szerint is tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes ugyanakkor hangsúlyozta, a legszigorúbb államigazgatási ellenőrzés mellett és szükség esetén rendőrségi és titkosszolgálati kontrollal történik az egyszerűsített honosítás.