Ötletelnek minden szinten


Többször is írtunk arról, milyen lakossági petíciókat nyújtanak be az államfő hivatalos weboldalán. A lehetőség nagy népszerűségnek örvend sokak körében. A 24 hírtelevízió újságírói összegyűjtötték a számukra legérdekesebb 10 indítványt. Mi most ezekből mazsoláztunk.

Vannak, és nem is kevesen, akik feltétlen menesztenék Arszenyij Jacenyuk kormányfőt. Akad olyan indoklás, miszerint már képtelenek egyszerűen ránézni.
Szintén népszerű javaslat, hogy a helyét Volodimir Zelinszkij ismert ukrán humorista vegye át.
Mások szerint Ukrajnában a hrivnya helyett az amerikai dollárt kellene nemzeti valutaként bevezetni. Nem ritka az a kérés sem, hogy a cirill írásmódot váltsa fel az európai gyakorlathoz mérten a latin.

A képviselők megnevezésén is szeretnének módosítani az emberek. Éspedig népi szolgának neveznék őket, függetlenül az önkormányzat szintjétől, legyen az parlamenti, megyei, járási, városi vagy akár községi.

A katonai rangjelzésekről eltüntetnék a csillagokat, helyét a trizubok válthatnák fel. Megtiltanák a parlamentben a mobiltelefonok használatát. Az ország nevét Ukrajnai Ruszra változtatnák.
És végezetül: az egyik javaslat szerint az államfő magánbiznisze, a Roshen csokigyár fizessen ki minden ATO-áldozat családjának 2 millió hrivnyát, a sebesülteknek pedig 1 milliót.