Kiújultak a harcok Kelet-Ukrajnában


Kiéleződött a helyzet a hétvégén Donyeck városa, és az attól nem messze északra, közvetlenül a frontvonalnál fekvő, felkelő ellenőrzésű Horlivka település környékén.

Egy ukrán katona a Horlivkával szomszédos, részben felkelő, részben kijevi ellenőrzés alatt lévő Zajceve falunál esett el. A térségben támadásba lendültek a felkelő erők az ukrán hadsereg magaslati állásai ellen. A rohamokat az ukrán katonák visszaverték, ezután viszont a DNR tüzérsége zúdított heves tüzet a hadsereg állásaira. Olekszandr Olejnik, a térségben szolgáló egyik katonai alakulat parancsnoka a TSZN televízió hírműsorában azt mondta, hogy a csata mintegy két és fél órán át tartott. A támadók közül becslése szerint legalább harmincan vesztették életüket és sokan megsebesültek. Közölte, hogy értesüléseik alapján a felkelő növelték a zsoldosok létszámát Horlivkában. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy újabb támadásokra készülnek – tette hozzá.

A hadműveleti parancsnokság tájékoztatása szerint Zajceve egyik iskolájába civileket gyűjtöttek be a felkelők, és az épületből lőttek az ukrán katonákra. Utóbbiak a civilek jelenléte miatt nem lőttek vissza. A DAN hírügynökség ugyanakkor a DNR védelmi minisztériumára hivatkozva azt jelentette, hogy az ukrán fegyveres erők támadásai miatt károk keletkeztek a zajcevei 15. számú iskola épületében, továbbá egy nő életét vesztette a településen folyó tűzharcok következtében.

Közben a hadműveleti parancsnokság sajtóosztálya közölte, hogy Horlivka közelében, közvetlenül a frontvonalnál felkelő harckocsik jelenlétét észlelték. A parancsnokság légi felvételt is közzétett az egyik faluban felfedezett harckocsiról.

A környéken lévő Majorszk településnél pénteken hajtott végre rajtaütést egy 100 fős felkelő csapat az ukrán katonák ottani állása ellen, utóbbiak a támadást visszaverték. Motuzjanik vasárnap közölte, hogy a katonai jelentés szerint mintegy 20 felkelő vesztette életét és 30 sebesült meg. A szóvivő kijelentette, hogy a Majorszknál elszenvedett súlyos veszteségek ellenére a felkelők folytatják támadásaikat Horlivka peremvidékén: Zajcevét 82 milliméter kaliberű aknavetőkkel lőttek, Novhorodszkében pedig orvlövészek “dolgoznak”.

A megyeszékhelytől, Donyecktől nyugatra szintén feszült a helyzet. Motuzjanik szavai szerint a legtöbb tüzérségi támadást a Piszki településnél lévő katonai állásokra mérték a felkelők. A Donyecki Népköztársaság védelmi minisztériuma viszont vasárnap az ukrán fegyveres erőket vádolta meg azzal, hogy tüzérségi csapásokat mértek Donyeckre Piszki település felől.

mti