Magyarország: Megbüntették a mikulást a szülőnek-álcázott adóellenőrök


A Mikulás egy budapesti családot látogatott meg, miután felhívták, hogy szeretnék, ha meglepné a gyerekeket. Azt is elmondták neki, hogy hogyan viselkedtek a gyerekek az elmúlt évben. Felvette a piros ruháját és elment a lakásra.

A Tényeknek elmondta: bementek, nevettek, énekeltek, boldogok voltak, még közös fotó is készült. Aztán amikor elértek a lifthez, és épp megkapta volna a pénzét, de visszahívták a lakásba, azt mondták neki: a konyhában még szívesen mutatnának valamit. Ez a valami pedig a NAV igazolványuk volt.
Mivel a Mikulás nem adott a műsor után számlát és vállalkozói igazolványa sem volt, az ellenőrök megbírságolták. Akár 200 ezer forint is lehet a bírság. A férfi azt mondta: mivel egy évben csak egyszer tudja ezt csinálni, nem gondolta volna, hogy ebből baj lehet.

A Tények megkeresett egy céget, ahol lehet kérni, hogy a Mikulás meglepjen családokat vagy elmenjen rendezvényekre. Azt mondták: ahhoz, hogy mindent szabályosan csináljanak, szerződést kell kötniuk minden Mikulással és minden látogatás után számlát kell adniuk.

Az adóhatóság e-mailben válaszolt, amelyben azt írták, hogy a konkrét üggyel kapcsolatban nem nyilatkozhatnak, viszont az általánosságban igaz, hogy a bírság kiszabásakor minden körülményt figyelembe vesznek és ha indokolt, akár el is tekinthetnek tőle. Azt is írták még, hogy decemberben ellenőrzik azokat a szolgáltatókat és kereskedőket, akik az adventtel és a karácsonnyal kapcsolatban árulnak, így aztán a szaloncukor árusoktól a síkölcsönzőkig mindenkit.