Nyert a Nemzeti Front Franciaországban


Az exit poll szerint Marine Le Pen vezette Nemzeti Front a szavazatok 30 százalékát szerezte meg a francia regionális választások első fordulójában. A Sarkozy nevével fémjelzett jobbközép 3, a kormányzó szocialisták 7 százalékponttal maradtak le a jobb oldali párt mögött. Sarkozy kizárta, hogy összefognának a szocialistákkal a második fordulóban, hogy megverjék a Nemzeti Frontot.

A jobboldali Nemzeti Front a szavazatok 30 százalékával megnyerte vasárnap a francia regionális választások első fordulóját, méghozzá viszonylag magas, 50 százalékos részvétel mellett – derült ki a France2 közszolgálati televízió által ismertetett exit poll eredményekből.

A pártelnök Marine Le Pen és az unokahúga, Marion Maréchal-Le Pen által vezetett lista is 40 százalékot ért el a becslések szerint abban a két régióba, ahol a pártvezetők indultak.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Nicolas Sarkozy volt államfő által vezetett jobbközép Köztársaságiak 27 százalékot kaptak, míg a kormányzó szocialisták a szavazatok 23 százalékával a harmadik helyre szorultak.

A Nemzeti Front (FN) a tizenhárom franciaországi régióból hatban a legtöbb szavazatot szerezte, a jobbközép Köztársaságiak és szövetségeseik három régióban, míg a szocialisták szintén három régióban végeztek az élen. A párizsi régióból még nem érkeztek be az eredmények.

Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezetője az eredményekkel kapcsolatban azt mondta, ezzel az FN lett “Franciaország első számú pártja”. Nicolas Sarkozy vasárnap esti nyilatkozatában kizárta annak a lehetőségét, hogy pártja szövetségre lépjen a szocialistákkal annak érdekében, hogy megakadályozzák a jobboldal hatalomra jutását a régiókban. Az ellenzéki vezető beszédében a kormányzatból való kiábrándultságuk miatt az FN-re szavazókat és az első fordulóban távolmaradt választókat kérte meg, hogy a második fordulóban jobbközép pártjára adják a voksukat.

A kétfordulós regionális választásokon 44 millió választópolgár az idén újrarajzolt 13 régió tanácsainak 1722 tagját választja meg hat évre. Az eddigi 22 régióból 21-et irányított a baloldal, amely a felmérések szerint alig három vagy négy régiót tud majd megtartani. A november 13-i merényletek előtt a felmérések a jobbközép elsöprő győzelmét jelezték előre. A terrortámadásokat követően azonban a Nemzeti Front bevándorló- és iszlámellenes, valamint nacionalista retorikája visszhangra talált a francia társadalomban, miután kiderült, hogy két öngyilkos merénylő a migránsok közé vegyülve szivárgott be Európába. Az FN elsősorban Nicolas Sarkozy pártjától tudott szavazókat elhódítani. Miközben Francois Hollande államfő népszerűségi mutatója közel húsz százalékot javult a támadásokat követően meghozott biztonsági intézkedéseknek köszönhetően, pártja, a kormányzó szocialisták támogatottsága egyáltalán nem változott az elmúlt hetekben.

mti