Szaakasvili 5 milliárd dollár nyomában


Tovább folytatódik Mihail Szaakasvili és Arszenyij Jacenyuk egyre látványosabb konfliktusa.

Odessza megye grúz származású kormányzója egy korrupcióellenes tanácskozáson azt állította, hogy az állami rendszerben fellelhető korrupciós sémák miatt Ukrajna évente legalább 5 milliárd dollárt veszít el, és ez a pénz az oligarchák zsebében köt ki. Szaakasvili emiatt egyértelműen a kormányfőt hibáztatja.

A politikus, akitől hazájában megvonták a grúz állampolgárságot, azt is tudni véli, kik járnak a legjobban. Szerinte Rinat Ahmetovot évente 2,5 milliárd dollárral gazdagítja az ukrán állam, míg Igor Kolomojszkijt 2,2 milliárddal. Ami az állami vállaltok többségénél folyik, az az Odesszai kormányzó szerint valóságos rablás, amit az ukrán lakosságtól lopnak el. Szaaaksvili úgy látja, a kormány szándékosan tartja fel ezeket a sémákat, ami miatt 20 százalékkal esett vissza a hazai gazdaság.

Elemzők szerint nem véletlen Szaakasvili mostani kirohanása. Szándékosan Joe Biden amerikai alelnök kijevi látogatása elő időzítette. Úgy vélik, amennyiben Washington is rábólint, hogy Jacenyuk menesztése akár már a héten a kijevi parlament elé kerülhet. Szaakasvili különösebben nem titkolja, szívesen lenne az ország miniszterelnöke.

Visszatérve még egy pillanatig az említett odesszai korrupcióellenes tanácskozásra, ahol a kormányzó az eltűnt 5 milliárd dollárt szóba hozta. Irina Kiporenko helyi újságírónő közösségi oldalán posztolta, hogy egy korrupcióellenes fórumra méregdrága szuper gépcsodákkal érkeztek a részvevők…