Titkos budapesti terv Erdély elszakítására?


Állítása szerint nem Magyarországot vagy a magyarokat vádolta az a román szociáldemokrata parlamenti képviselő, aki a napokban meghökkentő összeesküvés-elmélettel rukkolt elő a bukaresti klubtragédiával és az azt követő utcai tüntetésekkel kapcsolatban. Ninel Peia a Krónikának nyilatkozva ugyanakkor fenntartotta, hogy szándékos bűncselekmény okozta a Colectiv klubban kirobbant tűzvészt, a demonstrációkra „rátelepedve” pedig egyesek – egy budapesti egyetemen kidolgozott terv alapján – Románia feldarabolására törekedtek.

A honatya meggyőződése, hogy az Egyesült Államok és a NATO legnagyobb potenciális ellensége egy Oroszország és Németország között körvonalazódó gazdasági-politikai-katonai szövetség, amely szerinte nem tenne jót sem Magyarországnak, sem Romániának.

„Éppen a parlamentben vagyok, egyelőre nem szeretnék nyilatkozni erről az ügyről. Esetleg egy-két hét múlva, miután lecsillapodnak a kedélyek” – próbált kibúvót keresni a kérdéseink elől Ninel Peia, amikor arra kértük, lebbentse fel a fátylat a minap a honlapján közzétett eszmefuttatása rejtélyes és homályos utalásairól.

Ebben a Szociáldemokrata Párt (PSD) Ilfov megyei képviselője nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a bukaresti Colectiv klubban október 30-án bekövetkezett tűzvészt nem baleset, hanem szándékos bűncselekmény okozta. Szerinte a hatvan halálos áldozatot követelő tömegszerencsétlenséget követő utcai tüntetéseket egyes „beszivárgott elemek” el akarták téríteni, hogy előkészítsék Románia három különálló köztársaságra szakítását, ez a „machiavelli elmék által kidolgozott ördögi terv” pedig „egy budapesti egyetem laboratóriumaiban” született.

A PSD színeiben első mandátumát töltő Peia szent meggyőződése, hogy november 3-án, amikor a Colectiv klubban történt tűzvész nyomán 30 ezer ember vonult utcára Bukarestben, német állampolgárok vegyültek a tömegbe. Céljuk állítólag az volt, hogy felgyújtsák a belügyminisztérium, a 4. kerület polgármesteri hivatala, a kormány és a parlament épületét, amit a politikus a Reichstag 1933-as, „Hitler általi felgyújtásával” hozott összefüggésbe. (Történészek általánosan elfogadott elmélete szerint a német parlament épületét nem a nemzetiszocialisták, hanem egy magányos holland kommunista gyújtotta fel – szerk. megj.).

„Kolozsváron már készenlétben állt – és áll most is – egy politikusokból, értelmiségiekből és üzletemberekből álló csoport, amely még aznap éjszaka kész volt kiadni Erdély függetlenségi nyilatkozatát, amely egy magyar irányultságú, német és orosz protektorátust élvező Erdélyi Köztársaság létrehozását jelentette volna” – állítja Ninel Peia, aki szerint egy hasonló csoport állt készenlétben Iaşi-ban, hogy kikiáltsa Moldva függetlenségét, de csak azért, hogy egy-két éven belül egyesüljön a Moldovai Köztársasággal, „Moszkva 100 százalékos befolyása” alatt. A PSD-s politikus szerint Victor Ponta miniszterelnök megkapta a szükséges információkat az akciótervről, és „felelősségteljes gesztusával”, azonnali lemondásával sikerült megakadályoznia az ország feldarabolását.

„Elvileg olyanok tervelték ki mindezt, akik nem akarnak jót se Magyarországnak, se Romániának. Én nem vádoltam egy országot vagy titkosszolgálatot sem” – ezt már lapunk kérdésére válaszolta Peia, aki erősködésünkre mégis hajlandó volt kifejteni elméletét. Információi szerint az Erdély és Moldva elszakítására törekvő „emberek és szervezetek” egy budapesti egyetemen létesítettek székhelyt, és ő maga tudja is ennek a tanintézetnek a nevét, de egyelőre nem árulja el.

„Ha végez egy nemzetközi sajtószemlét, rájön, hogy az Egyesült Államok és a NATO legnagyobb potenciális ellensége egy lehetséges gazdasági-politikai-katonai szövetség Oroszország és Németország között. Ez a szövetség nem tenne jót sem Magyarországnak, sem Romániának, de egyetlen európai országnak sem. Ha visszatekintünk a jugoszláviai precedensre, tisztán látjuk, hogy ugyanezt kísérlik meg Romániával is immár 25 éve” – fejtette ki a 46 éves, önéletrajza alapján katonai és rendőrakadémiát végzett, közigazgatási, jogi és közgazdasági egyetemi diplomával rendelkező politikus, aki jelenleg a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által működtetett Nemzeti Információs Egyetem harmadéves doktorandusza.

Megkérdeztük Peiát, mivel magyarázható, hogy a nyomozó hatóságok nem vizsgálódnak az általa jelzett összeesküvés ügyében. Szerinte azért, mert az illetékes szervek nem tudják, miként fogjanak neki az ügy felgöngyölítésének, és nincs tervük a Colectiv-tragédia „igazi okainak” feltárására sem. „Ahhoz, hogy én nyilatkozatot adjak a hatóságoknak, előbb be kell induljon a nyomozás. Ha ez megtörténik, jönnek az információk is” – jelentette ki az ingatlanbefektetéseinek köszönhetően az egyik legvagyonosabb romániai honatyának számító PSD-s képviselő.

Közbevetésünkre, miszerint a büntető törvénykönyv három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja azt, aki bűncselekményt hallgat el a hatóságok elől, Peia úgy válaszolt: ő annyit tehet, hogy a rendelkezésükre bocsát egy koncepciót, amely alapján elindulhatnak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az alkotmány szavatolja a parlamenti képviselőknek a politikai nyilatkozattételhez fűződő jogát.

„Én nevén neveztem a dolgokat, és akiknek érteniük kell a szóból, azok szerintem megértették a mondandómat, és megteszik a szükséges lépéseket” – magyarázta a szociáldemokrata politikus. Majd zárszóként fontosnak tartotta megjegyezni: a két népnek, valamint Romániának és Magyarországnak közös ellensége van.

[Forrás: Krónika]