200 millió forintot kerestek a magyar állampolgárság árusításával

honositas

A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt egy férfi és két társa ellen, akik 2013-ban pénzért cserébe csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak segítettek magyar állampolgárságot szerezni – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség főügyész-helyettese közleményben kedden az MTI-vel.

Az MTI információi szerint Szepessy Zsolt, Monok korábbi polgármestere, az Összefogás Párt elnöke érintett az ügyben. Nagy Ferenc tájékoztatása szerint a férfit, élettársát és annak gyermekét vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével, a két ukrajnai közvetítőt pedig befolyás vásárlásának bűntettével vádolja az ügyészség.

A vádiratot idézve a főügyész-helyettes azt írta, a magyar állampolgárságú férfi 2013 januárjában ismerkedett meg két kárpátaljai magyarral, akikkel megállapodott abban, hogy hivatali kapcsolatai révén pénzért segít a magyar állampolgárság kedvezményes honosítás útján való megszerzésében olyan további ukrán embereknek, akik törvényesen nem kaphatnák meg az állampolgárságot.

Az egyezség szerint a két kárpátaljai magyar Ukrajnában szervezett be olyan embereket, akik hajlandóak fejenként ezer eurót fizetni a magyar állampolgárság megszerzéséért. Ennek alapján a magyar férfi 2013 januárja és decembere közötti időszakban összesen 594, Kárpátalján élő ember honosítási kérelmeit vette át az említett két közvetítőn keresztül. A kérelmek, illetve a pénz átvételében segítséget nyújtott neki az élettársa és annak fia is – ismertette a megyei főügyész-helyettes.

Hozzátette, 185 esetben a férfi átvételi elismervényt is kiállított az iratok átvételéről, melyen egy magyar város polgármesteri hivatalának hamis bélyegzőjét helyezte el.A férfi, illetve az élettársa és annak fia összesen 648 ezer eurót (több mint 200 millió forintot) vettek át az ukrán közvetítőktől a kedvezményes honosítást elintézésére, azonban a tényleges ügyintézés érdekében semmit nem tettek. A pénzt saját céljaikra fordították, egyebek mellett egy családi házat vásároltak 30 millió forint értékben az élettárs gyermekének.

A bűncselekmények elkövetésében központi szerepet játszó férfi 2015. szeptember 9-től előzetes fogvatartásban van.

Az ügyészség a befolyással üzérkedőkkel szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását, valamint a bűnös úton szerzett vagyonra vagyonelkobzás elrendelését indítványozta, az ukrajnai közvetítők esetében pedig felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt – jegyezte meg Nagy Ferenc.

mti