Az EU közel 100 millió euróval támogatja a decentralizációs reformokat Ukrajnában


Az Európai Unió közel 100 millió eurós támogatást nyújt Ukrajnának a decentralizációs reformok végrehajtásához és a helyi kormányzás erősítéséhez – jelentette be hétfőn az Európai Bizottság.

A bizottság által elfogadott intézkedéscsomag értelmében 97 milliót eurót fordítanak a kitűzött célok elérésére. A támogatás egyik fő célja a kormányzás és az elszámoltathatóság erősítése helyi, regionális és országos szinten.

A költségeket nagyrészt az Európai Unió állja, a programhoz azonban Németország és Lengyelország is hozzájárul 6, illetve 1 millió euróval.
Az Európai Bizottság által kiadott sajtóközlemény szerint a stabilitás és a béke elősegítését szolgáló uniós eszköz (IcSP) keretében további 10 millió euróval járulnak hozzá a kormányzás helyreállításához és a békeépítéshez a fegyveres harcok által leginkább sújtott Kelet-Ukrajnában.

“Ukrajna továbbra is elől szerepel az EU napirendjén” – közölte Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Ukrajna és az Európai Unió közötti Társulási Tanács hétfői brüsszeli ülése után. “Ezek a programok fontos szerepet fognak játszani Ukrajnának a kormányzás javítását célzó erőfeszítéseiben, ide értve a konfliktus sújtotta keleti területeket” – tette hozzá.

Johannes Hahn szomszédságpolitikáért felelős biztos arról beszélt, hogy az intézkedéscsomag elfogadása jól demonstrálja Európának az ukrajnai decentralizációs reformok iránti támogatását.
A decentralizáció kiemelt helyen szerepel a kijevi kormány reformprogramjában.

mti