Baltával támadtak a mentőautóra a koncházai romák


Megtámadták a Kárpátaljai Megyei Mentőszolgálat egyik esetkocsiját az ungvári járási Koncháza roma telepén – értesült az Ua-reporter hírportál. Szombat este riasztották a mentőket egy koncházai házhoz, rosszulléthez. A mentők rövid időn belül ki is értek, de a személyzet nem tudott kiszállni a kocsiból, mert a háznál egy háromfős társaság várta őket, akik odarohantak a kocsihoz, szidalmazták a benne ülőket, majd baltával, vascsővel és vasvillával felfegyverkezve a mentőautóra támadtak.

A mentőorvos elmondása szerint az egyik roma fiatal baltával próbálta betörni a mentőautó szélvédőjét és csak a sofőr lélekjelenlétén múlt, hogy nem történt nagyobb baj, az autó oldala kapta az ütést.

„A balta úgy repült, akár egy tomahawk, mint forró kés a vajon, úgy hatolt át a vastag lemezen” – emlékezett vissza Olha Risko.

A mentők rögtön rendőrt hívtak és csak a hatóságok kiérkezése után tudták megvizsgálni a gyermeket, akit az édesanyával együtt kórházba szállítottak. Az orvosnő elmondásából kiderült, hogy 12 gyermekes család a kisgyermek megbetegedését követően csak egy héttel döntött úgy, hogy orvoshoz fordul.
Vaszilij Vajdulics, a mentőautó sofőrje szerint szerencséjük volt, hogy túlélték a támadást.

„Ha kiszállunk az autóból, akkor valószínű, hogy nem menekültünk volna meg. A diszpécser, aki a romák bejelentését fogadta azt mondta, hogy a romák nagyon izgatottak és idegesek voltak, de arra senki nem számított, hogy baltákkal támadnak ránk” – mesélte a sofőr.

A hatóságok nyomozást kezdeményeztek az ügyben. A mentősök tartva a retorzióktól és további támadásoktól, ezentúl csak rendőri kísérettel szállnak ki a roma táborokban.
A mentőszolgálat dolgozóinak állítása szerint a hívások fele romáktól érkezik, ráadásul nagy hányaduk indokolatlan. Nem egyediek az olyan esetek sem, amikor például vérnyomásmérés mit riasztják a mentőket, de volt, hogy ingyentaxinak használták a mentőautót.