Barta Jòzsef a megyei tanács első alelnöke


Nem történt meglepetés, Barta Józsefet választották a Kárpátaljai Megyei Tanács első alelnökének.

A titkos szavazáson 45 voksot kapott a KMKSZ képviselője. Érdekesség, hogy a Batykivscsina képviselői is felsorakoztak Barta mögött. Megválasztásával ismét van magyar helyettese a megyei közgyűlésnek.

fontos tisztségbe történt megválasztásával kapcsolatban Barta József az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a magyar szervezetek megállapodást kötöttek a Petro Porosenko ukrán elnököt támogató Szolidarniszty (Szolidaritás) párt 15 fős megyei tanácsi frakciójával, amelynek értelmében kölcsönösen támogatják egymás programjainak a megvalósítását, ha az nem sérti a másik fél érdekeit. Hozzátette: a magyar frakció legfontosabb feladata, hogy megvalósítsa azt a programot, amellyel megszerezte a kárpátaljai magyar választók bizalmát.

“Remélem, hogy az első elnökhelyettesi tisztségben hatékonyabban tudom képviselni a kárpátaljai magyarság érdekeit, mint ahogy azt egyszerű képviselőként tehetném” – fogalmazott.

A közeljövő feladatairól szólva Barta József kifejtette: “a kárpátaljai magyarságot is közvetlenül érintő kérdések közül Ukrajnában a hatalom decentralizációja és a közigazgatási reform párhuzamos megvalósítása szerepel a napirenden, így – a választási programunknak megfelelően – Kárpátalja önigazgatásának a megerősítését tekintem az egyik legfontosabb célnak, hiszen ezért szavaztak ránk olyan nagy számban a választóink”.

Jelezte, a közigazgatási reform megvalósítása során – magyar képviselőtársaival karöltve – el szeretné érni, hogy a településtársulások létrehozásakor a magyar közösségeket ne bontsák meg, és egy magyar többségű járásban összpontosuljon a kárpátaljai tömbmagyarság Beregszász központtal. Fontosnak nevezte az önálló magyar tankerület kialakítását Kárpátalján, és annak elérését, hogy az ukrán állam anyagilag is járuljon hozzá a magyar egyházi líceumok és a beregszászi magyar főiskola fenntartásához.

Barta József azt is elmondta, hogy a Kárpátalja megyei tanács képviselői Orosz Ildikót, a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnökét a testület oktatási, kulturális, nemzetiségi és egyházügyi bizottságának vezetőjévé, míg Péter Csabát, az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDP) elnökét az európai integrációs és határokon átnyúló kapcsolatok bizottságának irányítójává választották meg.

mti/karpathir