Már részben van áram a Krím-félszigeten


A Krímet blokád alatt tartó ukrán aktivisták beleegyeztek, hogy visszakapcsolják a félszigetet ellátó egyik elektromos vezetéket, mert nem akarják, hogy a lakosság szenvedjen az energiablokád miatt. Ugyanakkor azt követelik az ukrán parlamenttől, hogy minél előbb szavazza meg azt a törvényt, ami a Krímbe irányuló áramszállítás teljes leállítását mondja ki.

Visszakapcsolták az Oroszország által elcsatolt Krímbe vezető egyik ukrán áramvezetéket a félszigetet blokád alatt tartó aktivisták beleegyezésével – közölte december 8-án, kedden a Herszon megyei Csaplinka járási hivatalának vezetője. A félsziget Ukrajna felől történő áramellátása november 21-én állt le, miután ismeretlenek megrongálták a vezetékeket.

Az ukrán radikális nacionalista Jobboldali Szektor (PSZ) nem értett egyet a vezeték újbóli működésbe helyezésével, és bejelentette, hogy tiltakozása jeléül beszünteti részvételét a Krím blokádjában, és a szervezet önkénteseit onnan a kelet-ukrajnai frontvonalra irányítja át.

Előző nap Lemur Iszljamov, a civil blokád koordinátora a 112 Ukrajina televíziónak nyilatkozva közölte, hogy beszüntetik a Krímbe irányuló áramszolgáltatás akadályozását. Szavai szerint nem akarják, hogy a félszigeten élő átlagemberek szenvedjenek az energiablokád miatt, ezért nem akadályozzák meg a 220 kilowattos Kahovka-Titan áramvezeték üzembe helyezését.

Hozzátette viszont, hogy a civil blokád résztvevői követelik az ukrán parlamenttől:

mihamarabb fogadja el a már benyújtott törvényjavaslatot a Krímbe irányuló ukrán villamosenergia-szállítás teljes leállításáról.
Emlékeztetett arra, hogy december 31-én lejár a Krímmel kötött energiaszolgáltatási szerződése Ukrajnának.

December 6-án Refat Csubarov, a krími tatárok törvényhozó és kormányzó testületének, a medzslisznek az elnöke bejelentette, hogy a blokád résztvevői beleegyeztek a Krímbe irányuló áramszolgáltatás részleges visszaállításába, azaz a négy ukrán vezeték közül egynek, a Krímen kívül Herszon és Mikolajiv megyék egy részét is ellátó Kahovka-Titannak a visszakapcsolásába. A megrongált vezetéket egy hete javították meg az Ukrenergo állami villamosenergia-szolgáltató vállalat szakemberei, de mostanáig nem kapcsolták be a kijevi vezetés és a blokád aktivistái közötti megállapodásra várva.

Helyi jelentések szerint a Krímbe vezető többi áramvezetéknél az aktivisták továbbra is fenntartják a blokádot.

mti