Porosenko: készek vagyunk támogatni a szíriai nemzetközi koalíciót


Ukrajna kész segítséget nyújtani a nemzetközi koalíciónak, amely Szíria területén folytat terrorellenes hadműveletet – írja a 24today Petro Porosenkóra, Ukrajna elnökére hivatkozva.

Az ukrán elnök Joe Bidennel, az Egyesült Államok alelnökével folytatott tárgyalása után jelentette ezt be. „Megerősítettem az alelnöknek, hogy mi és Ukrajna teljesen készen állunk, hogy maximálisan támogassuk a nemzetközi koalíció szíriai erőit. Ukrajna most és mindörökké a terrorellenes koalíció mellett lesz vállvetve” – mondta Porosenko. Az ukrán elnök szavai szerint az ország elegendő tapasztalatot szerzett a terrorizmus elleni harc ellen.

„A terrorista veszélyt Ukrajnában nemcsak valakinek a szavaiból ismerjük. Jól tudjuk azt, hogy az országon belül milyen harcolni a terrorizmus ellen. A különleges szervezeteink több, mint 200 terrorcselekményt gátoltak meg az országban, amelyet Kijevben, Zaporizzsjában, Odesszában, Harkovban, Lembergben és más ukrán városban akartak elkövetni. Minket nem lehet megijeszteni a terrorveszéllyel” – mondta az ukrán elnök.

Az ukrán elnök megemlítette, hogy Oroszország egy nemzetközi terrorellenes koalíció létrehozásával Szíriában nem tisztíthatja meg magát attól, hogy támogatja az ukrajnai terrorizmust. „Egyértelműen bejelentettük, hogy azoknak az országoknak, amelyek támogatják a terrorizmust, nincs joga részt venni a terrorizmus elleni harcban. Nem léteznek rossz és elfogadható terroristák. Ők mindannyian terroristák és a terrorizmus elleni küzdelem szlogenje alatt, nem lehet megtisztulni a nemzetközi jogok megsértésének bűneitől” – mondta Porosenko.

Porosenko azt is bejelentette, hogy a donbásszi helyzet megoldása még messze van.

„Sajnos egyelőre még nem beszélhetünk a donbásszi helyzet deeszkalációjáról”

– mondta az ukrán elnök.

Szavai szerint az elmúlt napon 14-szer nyitottak tüzet az ukrán katonákra és ezekben a támadásokban nyolc ember is megsérült. A felkelők aknavetőkkel bombázták az ukránokat. Biden és Porosenko három órán keresztül tárgyalt.