Tíz év börtönt kaphat Beke István a bírói indoklás szerint


A párizsi merényletek által befolyásolt jelenlegi európai kontextusban “erőteljes pszichológiai hatása” lett volna, ha Beke István felrobbant egy házi készítésű bombát december elsején Kézdivásárhelyen – tudatta az itthon.ma erdélyi portál.

Így indokolja a Bukaresti Táblabíróság a merényletkísérlettel gyanúsított férfi harmincnapos előzetes letartóztatását. A hétfőn közzétett dokumentumot a Mediafax hírügynökség idézte.

Az indoklás szerint “a polgárok békés mindennapjait és biztonságát veszélyeztették volna” azok a bűncselekmények, amelyekkel Beke Istvánt gyanúsítják, és amelyekre “léteznek bizonyítékok”. Az indoklást megfogalmazó bíró emlékeztet: az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetőit 10 és 20 év közötti szabadságvesztéssel büntetik, a bűncselekmény elkövetésének szándékát pedig 5 és 10 év közötti börtönnel.

A bíró súlyosbító körülménynek tartja, hogy a gyanúsított a Hatvannégy Vármegyei Ifjúsági Mozgalom (HVIM) által meghirdetett revizionista-szeparatista célokat kívánta szolgálni azzal, hogy pánikot keltve házi készítésű bombát robbant a román nemzeti ünnepen Kézdivásárhelyen.

“A szándék az állam hatalomgyakorlásának korlátozása volt Románia egy bizonyos régiójában” – olvasható az indoklásában, amely szerint súlyosbító körülmény az is, hogy Beke István “komplex tervet dolgozott ki további személyek bevonásával” a feltételezett bűncselekmény végrehajtására.

A bíró szerint a korára és képzettségére való tekintettel Beke Istvánnak “tudatosítania kellett volna társadalomellenes magatartása következményeinek rendkívüli súlyosságát”.