“Ezer sebből vérzik az EU-Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodás”


Január elsejétől életbe lép a szabadkereskedelmi megállapodás Ukrajna és az unió között. Közben Joe Biden, amerikaik alelnök úgy fogalmazott, hogy az orosz katonáknak haladéktalanul el kell hagyniuk a Donyec-medencét, Ukrajnának pedig helyre kell állítania ellenőrzését az orosz-ukrán határ teljes vonalán.

Az EU és Ukrajna képviselői megegyeztek, hogy 2016. január 1-jén bevezetik a Mély és Átfogó Szabadkereskedelmi Megállapodást (DCFTA) Ukrajna és az unió között. Az unió és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi megállapodást 2013 novemberében Viktor Janukovics akkori, oroszbarát ukrán elnök elutasította, majd az ezt követő tiltakozó megmozdulások következtében távozott a hatalomból.

Az egyezmény életbe lépésével Ukrajna ismét felkerülhet a világtérképre, mivel az oroszországi szankciók közvetlen összefüggésben lehetnek a törökországival, ami kihatással van Szíriára is – mondta Pintér István biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Tehát a geopolitikai játszma tovább folytatódik – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy ennek az egyezménynek az életbe lépése bizonyos biztonságpolitikai kérdéseket is felvet, gondolván itt a korábbi majdani eseményekre. A megállapodás „ezer sebből vérzik, hiszen senki nem tudja ennek az árát” – fűzte hozzá. A nyugat-európai áruk tömkelege fogja elözönleni Ukrajnát, cégek mennek majd csődbe, hatalmas lesz a munkanélküliség – hangsúlyozta a szakértő, aki szerint ezért is fontos, hogy Lengyelország mintegy egymillió munkást szívna fel három éven belül.

Ukrajna ebben a pillanatban ténylegesen csődben van, az IMF segítsége nélkül nem tud talpra állni – mondta Pintér István.

Gálik Zoltán, a Corvinus egyetem docense a műsorban megjegyezte, hogy az Európai Unió 2008 óta nagyon intenzív kapcsolatokat épített ki Ukrajnával. A 2013-as konfliktus egyik oka volt, hogy Ukrajna elköteleződött az EU irányába – tette hozzá. Az unió által nyújtott szabadkereskedelmi megoldás nagymértékű szabadságot ígért az ukrán termékek és szolgáltatások részére az EU irányába, ami a korábbiakban szokatlan volt. Ennek a szerződésnek az életbe lépése történik meg januártól – magyarázta.

Ukrajna az unió számára kis falat, csupán az egy százalékát adja az európai külkereskedelemnek, ugyanakkor az ukrán kereskedelem harminc százaléka Európával zajlik – mondta Gálik Zoltán. A szerződés, amit most kínál az EU Ukrajnának aszimmetrikus, az unió gyorsabban bontja majd le az akadályokat, mint Ukrajna, ahol még nem ment végbe a gazdasági modernizáció, és akinek 15 éve van erre – tette hozzá.