Januártól adózniuk kell a vendégmunkásoknak

ukranAdo

2016 január elsejétől lép életbe a külföldön dolgozó ukrán állampolgárok megadóztatásáról szóló jogszabály.
Ez volt az a törvénytervezet, amit első olvasatban a kijevi Ráda magyar képviselője, Brenzovics László is megszavazott. Látva azonban a hatalmas felzúdulást, a végleges szöveg vitájakor már a nem gombot választotta.

Ennek ellenére a kényszerűségből külföldre vándorolt vendégmunkások itteni megsarcolásáról rendelkező törvény mégis megszerezte a szükséges többséget, s ha minden igaz, 2016 januárjától életbe lép.

Eszerint pedig mindenki, aki az ország határain túl keresi a kenyerét, abból a jövedelméből Ukrajnában kell, hogy adót fizessen. Az illeték mértéke 15 vagy 20 százalék. Ez a kinti fizetésének az összegétől függ. Tíz ukrajnai minimálbér alatti összegnél a kisebb rátát alkalmazzák, az ennél magasabb fizetésnél pedig a 20 százalékot.

A törvény kidolgozói úgy gondolták, a munkavállaló önként fogja jelezni az ukrajnai adóhatóság felé ezt a tényt. Erre májusig van lehetősége, a kirótt adót pedig augusztusig kell megfizetnie. Amennyiben vét ez ellen, pénzbüntetés vár rá.
Viszont abban az esetben, ha a vendégmunkás a kinti bére után az adott országban hivatalosan adózik, azt az összeget beszámítják az ukrajnai adójába is. Erről egy hatósági igazolást kell beszereznie ott, ahol adót fizet, s azt a papirost legalizálnia kell Ukrajna adott országbeli külképviseletén.