Kilencezernél többen haltak meg eddig a kelet-ukrajnai konfliktusban


A világszervezet legfrissebb összesítéséből kiderül: miután az egymással szemben álló felek augusztusban megállapodtak abban, hogy “most már tényleg” tiszteletben fogják tartani a korábban elhatározott tűzszünetet, majd valóban kivonták a nehézfegyvereket a front közeléből, szórványossá váltak az összecsapások, és jelentősen csökkent azok intenzitása. Így augusztus 16. és november 15. között már “csak” 47 civil vesztette életét, és 131 sebesült meg a kelet-ukrajnai konfliktus következtében.

Az ENSZ emberi jogi tanácsa – ugyanezen a napon közzétett jelentésében – mindazonáltal megállapította: továbbra is fennáll az ellenségeskedések felújulásának a veszélye. Emellett a szeparatisták által ellenőrzött Donyeck és Luhanszk térségében ismét előfordultak kínzások, többeket önkényesen megfosztottak szabadságuktól, illetve egyeseket kényszermunkára vittek, valamint gyilkosságokat is elkövettek.

A konfliktusövezet mintegy 3 millió lakosa rendkívüli nehézségekkel néz szembe – olvasható az ENSZ emberi jogi tanácsának a jelentésében.

Különösen rossz az orvosi ellátás, és szinte lehetetlen kárpótlást kapni a harcokban elpusztított javakért. Különösen súlyos a tűzszüneti vonal mentén élő, mintegy 800 ezer ember helyzete.

mti