Megfulladt egy hat hónapos csecsemő és öt másik menekült gyerek


Hat afgán menekült gyermek, köztük egy hat hónapos csecsemő holttestét emelték ki a tengerből a törökök kedden az Égei-tenger keleti partjainál, miután az őket szállító gumicsónak elsüllyedt a Görögországba tartó úton – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Minden újraélesztési kísérlet sikertelennek bizonyult.

A menekültek a rossz idő ellenére indultak el a török városból Híosz görög szigetre. A csónak azután kezdett süllyedni, hogy az a fából készült váz, amely a szerkezet megerősítését szolgálta, szétesett és a járműbe víz került.

Öt másik menekültet, köztük egy 12 éves fiút, akik mentőmellényükben erősen áthűlve lebegtek a vízen, Cesme üdülőhelynél mentett ki a parti őrség. A hatóságok két másik menekültet még keresnek.

Ebben az évben több mint 700 ezer ember jutott el Görögországba, legtöbben a szíriai és az iraki konfliktus elől menekültek. Szinte mindnyájan Törökországon keresztül érték el az európai uniós országot, miután magas díjat fizettek a csempészeknek, hogy kis, túlzsúfolt lélekvesztőkben vigyék át őket a túlsó partra.

Emberek százai fulladtak a vízbe idén, köztük gyermekek tucatjai.

 

mti