Megkezdődött az evakuálás Homszból


A szíriai felkelők kivonulnak a közép-szíriai város utolsó, általuk ellenőrzött részéből, miután megállapodtak a szíriai kormánnyal. A végrehajtást az ENSZ felügyeli.

Tizennégy buszból és mentőkocsiból álló járműkonvoj érkezett az ENSZ képviselőinek kíséretében a Homsz nyugati részében lévő al-Vaer negyedbe, hogy elszállítsa a kimenekítendő felkelők és hozzátartozók első csoportját. A járműoszlop az északnyugati Idlíb tartományba, a felkelők legjelentősebb erődítményébe tart – írja az MTI, meg nem nevezett, de jól értesült forrásokra hivatkozva.

A fegyveresek az alapján a névsor alapján szállnak fel a buszokba, amelyet az ENSZ képviselőihez és a szíriai hatóságokhoz korábban eljuttattak. Az első csoport már távozott, a második pedig hamarosan elindul a városból – mondta Talal Barazi, Homsz tartomány kormányzója. Hozzátette, hogy mintegy 700 ember, közte négyszáz nő és gyerek, valamint 300 fegyveres, hagyja el a várost a nap folyamán.

Az ENSZ felügyelete mellett létrejött megállapodás véget vethet el-Vaer ostromának és ágyúzásának. A felkelők korábban “A Forradalom Fővárosa” névre nevezték át Homsz városát, amelyet most kénytelenek végleg feladni.

mti