Mi lesz Jacenyuk sorsa?


December 11-én lesz egy éve hivatalban a mostani Jacenyuk-kormány, amelyiket a múlt évi őszi előrehozott parlamenti választások nyomán kialakult koalíció alakított meg.

Az első egy évre amolyan immunitást kapott a Miniszteri Kabinet, ami azt jelentette, nem mozdíthatták el a helyéről a kormányfőt, hogy nyugodtan bele tudjon vágni a szükséges reformokba. Ám azok nem nagyon valósulnak meg – elemzi a helyzetet a tsn.ua.

Emiatt Oleg Barna, a Petro Porosenko Blokk egyik honatyája aláírásgyűjtésbe kezdett azzal a céllal, hogy menesszék Arszenyij Jacenyukot. Ahhoz, hogy a téma a parlament elé kerüljön, legalább 150 támogatói aláírásra lenne szükség. Pillanatnyilag 32-en csatlakoztak a kezdeményezéséhez. Az államfő pártjánál azt mondják, ez a képviselőjük magánakciója.

Akárhogyan is legyen, december 11-e után aktivizálódhat a bizalmatlansági folyamat. A Batykivscsinánál és a Szamopomicsnál is a kormány beszámolójához kötik a további lépéseiket. Egyes elemzők úgy látják, Joe Biden amerikai alelnök minapi kijevi látogatása is a Jacenyuk-kormány esetleges menesztésével lehetett összefüggésben.

Más vélemények szerint Jacenyuk a posztján maradhat, de a kabinet több tagját is lecserélik, valamint egyes minisztériumok összevonása is felvetődött.