Oroszország nem létesít újabb támaszpontot Szíriában


Oroszország nem létesít újabb támaszpontot Szíriában – közölte szerdán Moszkvában az orosz védelmi minisztérium szóvivője.bIgor Konasenkov vezérőrnagy a külföldi sajtóban megjelent hírekre reagálva kijelentette: “Nem kell ahhoz képzett katonai szakértőnek lenni, hogy belássuk, a szíriai Hmejmim repülőteréről, ahol az orosz légierő egy csoportja állomásozik, az orosz repülőgépek Szíria bármely pontját 30-40 perc alatt elérik. Éppen ezért nincs szükség újabb légibázist létrehozni Szíria területén”.

A vezérőrnagy egyben cáfolta azokat a jelentéseket, amelyek szerint orosz harci gépek bombázták volna Deir-ez-Zór tartományban a szíriai hadsereg egyik táborát, aminek következtében négy szíriai kormánykatona meghalt, és 12 megsebesült.

Deir-ez-Zór tartomány az Iszlám Állam szíriai székhelyét, Rakkát köti össze a dzsihadista terrorszervezet által uralt iraki területtel. A tartományban található olajmezők jelentős bevételi forrást jelentenek az Iszlám Államnak.

Korábban egy magas rangú amerikai katonatiszt kijelentette: Washington “biztos” abban, hogy a légicsapást orosz vadászgép hajtotta végre. Damaszkusz elítélte a támadást, a nemzetközi koalíció pedig tagadja, hogy kormányerőkre mért volna csapást.

Konasenkov most azt mondta, hogy két, a nemzetközi koalícióhoz tartozó ország négy repülőgépe tartózkodott Deir-ez-Zór tartomány körzetében a szíriai hadsereg tábora elleni támadás napján. A szóvivő egyúttal feltette a kérdést, hogy ha a szövetségeseknek nincs közük a légicsapáshoz, akkor az amerikai védelmi minisztérium, az Iszlám Állam (IÁ) elleni koalíció képviselői miért hallgatják el repülőgépeik, hogy repülőgépeik jelen voltak december 6-án Deir-ez-Zór térségében. “Talán azért, mert az IÁ elleni célpontokról Szíriában a koalíciós légierő éppen a Pentagontól kap információt?” – fűzte hozzá.

A vezérőrnagy beszámolt arról is, hogy Oroszország időben tájékoztatja a Pentagont az orosz vadászgépek Szíria feletti útvonalairól, a repülések idejéről és magasságáról. Hozzátette, az amerikaiak előtt jól ismert az a tény, hogy december 6-án, amikor a levegőből támadás érte a szíriai hadsereg táborát, orosz repülőgépek nem tartózkodtak Deir-ez-Zór térségében.

mti