Összeszámolták, hány külföldi csatlakozott az Iszlám Államhoz


Másfél év alatt több mint kétszeresére nőtt a külföldi dzsihadista fegyveresek száma Irakban és Szíriában, számuk meghaladta a 27 ezret – derült ki egy amerikai intézet jelentéséből.

A New York-i székhelyű Soufan Group azt írta, hogy világméreteket ölt a dzsihadisták Irakba és Szíriába özönlése: jelenleg összesen 86 országból 27-31 ezer külföldi dzsihadista van Irakban és Szíriában. Másfél éve, 2014 júniusában még 12 ezer ilyen harcost számláltak össze.

“A szám több mint kétszeresére emelkedett” a legutóbbi hasonló tanulmányban közzétett adatokhoz képest, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet megfékezésére irányuló nemzetközi erőfeszítések ellenére – olvasható a jelentésben. Ahogyan az is, hogy az Iszlám Állam sikere túlszárnyalja más terrorcsoportok – így például a mára valamelyest divatja múlttá vált al-Kaida – reményeit.

A Nyugat-Európából érkezett fegyveresek száma például megduplázódott, sokan közülük franciák. A Közel-Keletről 8240-en vannak Irakban és Szíriában, ebből 2500 a szaúd-arábiai, nyolcezren pedig a Maghreb országokból valók. Utóbbiak sorában magasan Tunézia vezet, hatezer dzsihadistával.
Az Oroszországból és a közép-ázsiai térségből való dzsihadisták száma robbanásszerűen a korábbi négyszeresére nőtt, és 4700 főre tehető, közülük 2400-an oroszok.

A Soufan Group szerint a külföldi harcosok mintegy 20-30 százaléka tér vissza a hazájába, és ez komoly kihívást jelent a biztonsági szolgálatoknak, mert az Iszlám Állam egyre gyakrabban külföldön követ el támadást.

mti