Egyre több az agyhártyagyulladásos eset Kárpátalján


Kárpátalján az idén eddig két gyermek halt meg fertőző agyhártyagyulladás következtében, pillanatnyilag megyénkben tizenkét kiskorút ápolnak a megbetegedés tüneteivel – jelentette be Mihajlo Poljak, a megyei infektológiai kórház főorvosa csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján, amelyet azért hívtak össze, mert a múlt hét közepén kórházba szállítást követően életét vesztette egy kétéves kincseshomoki roma kislány.

A főorvos elmondta, hogy eddig Ungváron, Munkácson, az Ungvári, a Perecsenyi, a Huszti és a Técsői járásban regisztráltak megbetegedést. A konkrét esettel kapcsolatban megjegyezte, hogy a szülők elsőre nem egyeztek bele abba, hogy a gyereket kórházba szállítsák, viszont ekkor még nem is jelentkeztek a kislánynál a fertőző agyhártyagyulladásra utaló kiütések.

„A kiütések megjelenését követő huszonöt perc alatt jelentkeztek a megbetegedés halálos szövődményei. A probléma abból adódott, hogy nem sikerült helyes diagnózist felállítani, ennek ellenére kezelést már megkezdték” – fogalmazott.

Tomas Bilinec, a megyei extrém egészségügyi központ orvosa szerint a szokásos protokoll szerint jártak el a kollégái.

„Az ügyészség vizsgálatot indított az ügyben, felállítottak egy bizottságot, melynek feladata lesz minél előbb tisztázza a történteket. A birtokunkban lévő információk szerint a mentőorvos felajánlotta a szülőknek, hogy kórházba szállítják a gyereket”– fogalmazott Hozzátette, hogy akkor még nem lehetett pontos diagnózist felállítani.