Kárpátaljai fényképész járt a keleti fronton


Mihovics Mihály személyében kárpátaljai magyar fényképész járt a donbászi háborús frontvonalban. Keleti előőrs projektjében mutatja be az ukrán katonákat.

„Elsősorban az Azov egység katonái láthatóak a fényképeken. A frontvonalon harcok között, a bázisokon gyakorlatozás közben és az Azov urzufi bázisán készültek a fényképek. Minden egyes általam elkapott momentum, érzés igazi. Mindegyikük önmagát adta. Órákon át dolgoztunk. A Keleti előőrs projekttel az volt a feladatom, hogy ezeknek a fényképeknek a segítségével az embereket egy bizonyos érzelmi hullámra tereljem, hogy büszkeséget érezzenek a hadseregük iránt”

– nyilatkozta a fényképész a Kurs újságírójának, Natalja Kusnirenkónak.

„Az ukrán társadalomban a szerencsétlen katona képét kultiválják. Amikor a tömegmédia a háborúról mutat képeket, akkor drámai felvételeket választ. Ezt az információs politikát egy évvel ezelőtt hagyták jóvá, ami lehetővé tette az önkéntesek mozgósítását, emberi és anyagi forrásokat mobilizálni a hadsereg megsegítésére” – mondta el Mihály.

Mielőtt a Donbásszra utazott volna, az UNIAN és a Reuters hírügynökségeknek is felajánlotta a fényképes tudósítói szolgálatait.

„ Az ötletem és a munkám célja az ukrán férfiak hősies képének, az állam védelmezőinek a képének kialakítása”

– nyilatkozta a fényképész.

„Ukrajnában élek és nem tudom elképzelni magam Ukrajna határain kívül. Azt akarom, hogy ez egy jó állam legyen azon emberek számára, akit szeretek. Amit teszek, azt nem csak magamért teszem, hanem a közös jövőnkért. Minden egyes kormányváltás elvitte a családom egy férfi tagját. Amikor a szovjetek megszállták Kárpátalját, akkor a nagyapám testvérét szovjet seregbe sorolták. Lengyelországban hunyt el.

A másik nagyapámat a magyar hadseregbe sorolták és a második világháború alatt a németek oldalán harcolt. Európa vidékein valahol őt is megölték. Nagymamám testvérét Vorkutába vitték, 12 éven át táborokban raboskodott. A szüleim részt vettek a csernobili tragédia következményeinek elhárításában. Édesapám rákban halt meg. Ezek a történelmi viszontagságok nekem és a generációm számára tapasztalatként szolgál. Ez a tapasztalat abban testesül meg, hogy végre kultiváljuk az ukrán helyzetet” – nyilatkozta Mihovics.

A fiatal fényképész néhány fotója:

A kurs.if.ua alapján