Kiújultak a harcok Kelet-Ukrajnában, két ukrán katona meghalt


Az elmúlt 24 óra alatt két ukrán katona halt meg, és tíz sebesült meg a kelet-ukrajnai harcok övezetében – tudatta csütörtöki közleményében a kijevi hadműveleti parancsnokság, amely Donyeck környékén nehézfegyverekkel végrehajtott támadásokról, Mariupolnál pedig közelharcról számolt be.

A parancsnokság szerint csütörtökre virradó éjjel több mint 30-szor nyitottak tüzet a felkelők a katonai állásokra. Donyeck térségében nagy kaliberű golyószórókkal, gránátvetőkkel és kézi fegyverekkel lőttek a felkelők Piszki, Novhorodszke és Opitne településekre. A megyeszékhely nyugati határában lévő Krasznohorivka településre a felkelők a minszki egyezmény által tiltott nehézfegyverekkel, azaz 120, illetve 82 milliméteres aknavetőkkel, harckocsikkal és rakétavetőkkel nyitottak többször is tüzet. Krasznohorivkától nyugatra Kurahivka falut is rakéta-sorozatvetőkkel lőtték.

A megyeszékhely és az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros, Mariupol között félúton lévő Novotrojicke településnél közelharc bontakozott ki egy diverzáns, felderítő csoport és a katonák között. Utóbbiak visszavonulásra kényszerítették az ukrán ellenőrzésű területre behatoló felkelőket.

A Mariupoltól keletre fekvő Sirokine települést is nehézfegyverekkel lőtték a DNR erők.

A DNR védelmi minisztériuma szerint az ukrán hadsereg az elmúlt 24 óra alatt 9-szer sértette meg a tűzszünetet. 100 milliméternél nagyobb kaliberű nehézfegyverek a februárban kötött minszki megállapodás alapján már jó ideje nem lehetnének a frontvonal harminc kilométer széles övezetében, sőt a 100 milliméternél kisebb kaliberű tüzérségi fegyverek kivonását is végre kellett volna hajtani, hogy létrejöhessen az a fegyvermentes övezet, amely elválasztaná a szemben álló feleket egymástól, így biztosítva egy igazi tűzszünetet.

A minszki egyezmény megszegésével Kijev tovább mélyíti a donbásszi konfliktust – írja a Vesztyi Denisz Pusilinra, kontaktcsoport donyecki képviselőjére hivatkozva. A donyecki hivatalnok bejelentette, hogy az ukrán hadsereg elfoglalt hét települést a két köztársaság közötti semleges területen. A minszki kontaktcsoport majdnem tíz órán keresztül tárgyalt, de ezúttal szinte teljesen eredménytelenül.

A tárgyalásokon legutóbb csak szeptemberben értek el komoly átütést, amikor a felek megállapodtak a tűzszünetről. Azóta szinte semmiben sem sikerült megállapodni. Az újságírók az EBESZ képviselőjétől szerették volna megtudni, hogy melyik oldal fékezi a tárgyalásokat.

„Egyelőre semmit sem mondhatok. Én csak egy koordinátor vagyok, de valamikor, mondjuk tíz év múlva írok erről egy könyvet” – mondta Martin Sajdik, az EBESZ kontaktcsoportbeli képviselője. A fogolycserékről, a donbásszi státuszról és a helyi választásokról szóló tárgyalások nem álltak meg teljesen, hanem túlságosan lassan haladnak. Az ukrán hadsereg a tárgyalások szünetében elfoglalt hét települést. „Amikor a semleges területen településeket foglalnak el, akkor ez a helyzet eszkalációjához vezethet” – mondta Baszurin.

A legutóbbi tárgyaláson talán az aknamentesítés területén érték el a legnagyobb sikereket. Sikerült megállapodni öt területről, ahol a közeljövőben aknamentesítést hajtanak végre. Az év végére még hét másik területről is megállapodás születhet.

Fegyvernyugvásról már többször született megállapodás a felek között, a legutóbbi tűzszünetet szeptember 1-jén léptették életbe. A harcok azonban újra és újra fellángolnak a térségben az ukrán fegyveres erők és a felkelők között. Jelenleg Donyeck megyében újultak fel a támadások, Luganszk megyéből nem érkeztek hírek harcokról.

mti/karpathir