Vívás: Herej korán búcsúzott Katarban


A kárpátaljai ifj. Anatolij Herej nem jutott főtáblára a férfi párbajtőrözők katari világkupaviadalán.

Az ukrán szövetség beszámolója szerint a párbajtőrözők dohai Grand Prix-versenyén öt ukrán sportoló indult, köztük az ifj. Anatolij Herej. Az ungvári párbajtőröző a második fordulóban fejezte be a szereplését és a vártnál jóval gyengébben szerepelt, a 78. helyen zárta a tornát.
Férfi párbajtőrben az elsődleges cél az, hogy a válogatott szerezzen kvótát a jövő évi olimpiára, mert ez azt eredményezné, hogy Herej egyéniben is indulhatna. Ha viszont nem jön össze a csapatkvóta a március végéig tartó kvalifikációs sorozatban, akkor legfeljebb egy ukrán indulhat férfi párbajtőrben a riói játékokon.

Ifj. Anatolij Herej a kárpátaljai párbajtőrvívás elmúlt időszakának egyik legkiemelkedőbb tehetsége. Idén júliusban az ungvári sportolóval felálló ukrán párbajtőrcsapat aranyérmes lett a moszkvai vívó-világbajnokságon. Két éve a budapesti fináléban a magyar csapattól kaptak ki az ukránok és másodikok lettek. 2013-ban a zágrábi vívó Eb-n harmadikok lettek.

Egyéniben is számos sikert ért el, zsinórban háromszor – legutóbb április végén Ungváron – hódította el az országos bajnoki címet. Nemzetközi porondon legjobb helyezése a 2014-es tallinni Világkupa-versenyen elért nyolcadik helye.