Jobb Szektoros volt az SZBU-akció célpontja


Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egy terrorellenes akció keretében rajtaütött egy merénylőcsoporton Kijevben és egy embert is megöltek.

Kiderült, hogy a megölt férfi a Jobb Szektor felderítőinek parancsnoka volt, bizonyos Szerhij Amirov. Érdekesség, hogy abban a házban, ahol mindez történt, ugyanott él Arszen Avakov belügyminiszter tanácsadója, Zorjan Skirjak is. A megölt Amirovot Lesznyiknek (magyarul erdészt jelent) becézték a félkatonai szervezetnél. Sokat harcolt a donbászi felkelők ellen.

Amirov halála után a Jobb Szektor elhatárolódott tőle és bejelentették, hogy augusztusban a Dmitro Jarossal kialakult ellentétek miatt kilépett a szervezetből. A Jobb Szektor tagjaként Amirov volt az a személy, aki teljes készenlétbe helyezte a Jobb Szektor harci egységeit a munkácsi események hatására.

„Sokat vitatkoztunk a forradalmi mozgalom stratégiájáról, a Jobb Szektorról, a Trizubról és erről a nyomorult háborúról Oroszországgal. Furcsa ez az egész. Úgy ölték meg, mint egy orosz merénylőt. Ha ezt a logikát követjük, akkor én is egy orosz merénylő vagyok, és ezért utálom Petro Porosenko rendszerét” – írta Andrij Sztempickij, a Trizub nacionalista szervezet vezetője.

Az említett akcióban két SZBU-s is megsérült, egyikük állapota súlyos. Petro Porosenko, Ukrajna elnöke később azt írta Facebook-oldalán, hogy Andrij Kuzmenko, a biztonsági szolgálat embere elhunyt. „A háborút megjárva, a békés Kijevben ölték meg egy különleges akció közben” – írta az elnöki oldal, megjegyezve, hogy hamarosan posztumusz kitüntetésben fogják részesíteni. Porosenko elrendelte, hogy a családfő nélkül maradt kétgyermekes családnak anyagi jóvátételt biztosítsanak.