Megérkezett Kanadába a szíriai menekültek első csoportja


Az újonnan megválasztott kanadai kormány február végéig 25 ezer szíriai menekültet telepítene le az országban, noha a nyugati országokban nagy vita folyik arról, hogy hogyan kezeljék a menekültválságot. Megérkezett Torontóba csütörtök éjjel a kanadai kormány szíriai menekülteket szállító első repülőgépe, a migránsokat Justin Trudeau kanadai kormányfő fogadta.

A szíriai migránsok első nagy csoportja, 163 ember egy katonai géppel érkezett Kanadába. A gép Bejrútból indult és Németország érintésével érkezett Torontóba.

“Ez a nap mindannyiunk emlékezetében megmarad. Erőforrást jelentenek ezek a menekültek Kanadának, az ország nyílt szívvel jövőt kínál nekik és gyermekeiknek” – mondta a miniszterelnök.

A Kanadai Liberális Párt vezette, újonnan megválasztott kormány ragaszkodik ahhoz a tervéhez, hogy február végéig 25 ezer szíriai menekültet telepít le az országban, noha a nyugati országokban nagy vita folyik arról, hogy hogyan kezeljék a menekültválságot. A tervet mind a tíz kanadai tartomány helyi vezetője, továbbá az ellenzék is támogatta. A menekültek csütörtök esti fogadásán a kormányfő mellett jelen volt a bevándorlási, az egészségügyi és a védelmi miniszter, továbbá Ontario és Toronto tartomány miniszterelnöke és az ellenzéki Konzervatív Párt képviselői.
A csütörtök éjjel a menekülteket szállító első kanadai repülőgép érkezésekor egy tucatnyian gyűltek össze a torontói Pearson repülőtér bejáratánál, hogy ajándékokat adjanak át a Szíriából érkezőknek.

A csütörtöki Toronto Star című napilap címlapján angolul és arabul is üdvözölte a Kanadába érkező menekülteket. A lap vezércikkében nekik címezve az írta: Kanadát

“kicsit nagyobb és hűvösebb helynek találják majd, mint Damaszkuszt vagy Aleppót. Torontó olyan város, amely fenntartja sokszínűségét, ebben rejlik ereje.”

mti