Nők elleni erőszakot büntető törvényt fogadtak el egy iszlám országban


Az algériai parlament felsőháza csütörtökön nők elleni erőszakot büntető törvényt fogadott el, kilenc hónappal azután, hogy az alsóház is megszavazta azt. A törvény módosítja és kiegészíti a büntetőtörvénykönyvet, amelybe beemelik a szexuális zaklatás fogalmát, és büntetendővé tesznek a nőkkel szembeni agressziót, szóbeli molesztálást, testi és lelki bántalmazást, főleg akkor, ha azt valaki visszaesőként követi el.

Az új törvényben hangsúlyozzák, hogy az erőszak nem korlátozódik a fizikai agresszióra. A jogszabály védelmezi a nőket a velük egy háztartásban élők agressziójától és óvja pénzügyi függetlenségüket is.

A fizikai sérüléssel járó bántalmazások elkövetőjét a törvény egytől húsz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatja. Ha valaki belehal a bántalmazásba, akkor a bűnösnek talált személyre akár életfogytiglani szabadságvesztést is kiróhat a bíróság.

A törvény szövegét márciusban fogadta el az algériai parlament alsóháza, a szenátusi jóváhagyás azonban a konzervatív honatyák ellenkezése miatt mostanáig késett. Ők úgy vélték, hogy a jogszabály beavatkozást jelent a házaspárok intim szférájába, és ellentétes az iszlám szellemiségével.

A civil szervezetek és az emberi jogokat védő csoportok viszont azért bírálták az új törvényt, mert szerepel benne olyan kitétel, hogy bármilyen eljárás megszüntethető, ha a sértett “megbocsátását” hangoztatja.

Algéria – Tunézia után – a Maghreb-országok közül másodikként hozott olyan törvényt, amely büntethetővé teszi a nők elleni erőszakot.

mti