Pokolgépek sora robbant fel egy keresztény szíriai városban, 60 halott


60 civil halt meg, miután járművekbe rejtett pokolgépek robbantak Szíria északkeleti részén, kurdok ellenőrizte területen – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) pénteken.

A nagy-britanniai székhelyű szervezet tájékoztatása szerint a merényletek csütörtökön történtek az al-Haszaka tartományban lévő Tall Tamer település különböző helyszínein. Három öngyilkos merénylő hajtott végre támadást járművében elhelyezett robbanószerkezetekkel – számolt be az MTI.
Az RT arról ír, hogy a település egy szíriai keresztény város.

A detonációk következtében legalább 60 civil – köztük négy nő és egy orvos – életét vesztette. A halottak száma feltehetően emelkedni fog, mert a kórházakba nagyon sok sebesültet szállítottak. A kurd biztonsági erők több tagja is meghalt a pokolgépes támadásokban, bár pontos számokkal nem szolgált az OSHD igazgatója.

Rámi Abder-Rahmán elmondta, hogy az egyik robbanás a település kórházánál történt, a másik a kurd erők egyik őrhelyénél. Haszaka tartományt a legnagyobb kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) tartja ellenőrzése alatt. Tall Tamer települést több alkalommal is támadták az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyveresei.
A csütörtöki merénylet elkövetőjeként egyetlen szervezet sem jelentkezett.