Sikkasztásért tíz évet kapott a volt kazah kormányfő


Sikkasztásért tíz év börtönbüntetésre ítélték pénteken Szerik Ahmetov korábbi kazah kormányfőt. A karagandai bíróság emellett hatalommal való visszaélés, valamint egyéb korrupciós vádakban is bűnösnek mondta ki Ahmetovot.

Az 57 éves politikus, aki 2012-től tavalyig vezette a kazah kormányt, tagadta bűnösségét. Egy kazah politikai elemző. Doszim Szatpajev szerint az ügynek vajmi kevés köze van a korrupció elleni küzdelemhez, Ahmetovnak nem voltak politikai ambíciói, nem ellenzéki vezető, nem ment bele hatalmi játszmákba.

“Kazahsztánban a korrupció elleni küzdelmen többnyire az uralkodó eliten belüli viszályokat kell érteni” – magyarázta Szatpajev.
Kazahsztán a Transparency International 175 országot felsoroló korrupciós listáján legutóbb a 126. volt. A szervezet szerint a költségvetés átláthatósága minimális.

A kormányfőt az államfő nevez ki, ezt a posztot pedig Kazahsztán függetlenné válása óta Nurszultan Nazarbajev korábbi kazah kommunista pártfőtitkár tölti be, a miniszterelnök jogkörei korlátozottabbak, mint a parlamentáris demokráciákban.

MTI