A török külügyminiszter figyelmeztette Oroszországot: az ő türelmük is véges

torokok

Nyugalomra intette Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Oroszországot a két ország közti feszültséggel kapcsolatban pénteken, és azt hangsúlyozta, hogy Törökország “türelmének is vannak határai”.

Mevlüt Cavusoglu az NTV hírtelevíziónak úgy nyilatkozott: országa nem reagál a Moszkva által bevezetett szankciókra, dacára annak, hogy a Kreml minden lehetőséget megragad, hogy negatív hatást gyakoroljon Törökország gazdaságára. Cavusoglu kiemelte: Ankara nem azért nem válaszol az oroszok lépéseire, mert fél vagy mert bűntudatot érez. Oroszország Ankara egyik legjelentősebb kereskedelmi partnere – tette hozzá.

Diplomáciai szócsata, gazdasági büntetés

November 24-én a török légierő határsértésre hivatkozva többszöri figyelmeztetést követően lelőtt egy orosz Szu-24-es vadászbombázót a szíriai-török határ közelében, ami után a két ország közötti korábbi partneri viszony elmérgesedett.

Oroszország azóta gazdasági szankciókkal sújtotta Törökországot, valamint Ankara Irakban állomásozó csapatainak ügyét nemrégiben az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztette. Valóságos szópárbaj alakult ki a két főváros között, amiben Moszkva megvádolta Recep Tayyip Erdogan török elnököt és környezetét, hogy olajat vásárol az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől, amit Erdogan “rágalomnak” nevezett.A feszült viszony ellenére az orosz hadihajók továbbra is átkelhetnek Törökország tengerszorosain, a Dardanellákon és a Boszporuszon, az orosz állampolgárok vízummentesen utazhatnak Törökországba, míg Moszkva 2016. január 1-től vízumkötelezettséget vezet majd be a török állampolgárok számára.

mti