Mindenki elégedett a klímamegállapodás végleges tervezetével


A két nagy környezetszennyező országot, Kínát és Indiát, valamint az egyik legjelentősebb olajtermelő Szaúd-Arábiát is magában foglaló országok csoportja elégedett a klímamegállapodás végleges tervezetével, amelyet szombaton kaptak kézhez az ENSZ 21. klímakonferenciájának delegációi. Az Európai Bizottság is elégedettségének adott hangot.

“Elégedettek vagyunk ezzel a megállapodással. Úgy gondoljuk, hogy kiegyenlített és figyelembe veszi az érdekeinket” – idézi az MTI Gurdial Singh Nijart, a mintegy húsz országot tömörítő munkacsoport szóvivőjét.

“India egyetért, Kína egyetért, Szaúd-Arábia egyetért, az arab csoport egyetért” – fogalmazott. “A munkacsoportnak komoly ellenvetései vannak, de csak a konferencia külső időjárásával kapcsolatban, nem a megállapodással” – mondta ironikusan a szóvivő.

Kína jelenleg a világ legjelentősebb káros anyagokat kibocsátó országa, India pedig a negyedik az Egyesült Államok és az Európai Unió mögött.

A 195 résztvevő ország plenáris ülése elé délben terjesztett végleges változat elfogadásáról kora este döntenek a delegációk.

“Nagyon bízunk abban, hogy a szöveg átmegy” – mondta Anna-Kaisa Itkonen, az Európai Bizottság szóvivője.

Úgy vélte, ha a tervezetet elfogadják, az óriási győzelem lesz az Európai Unió számára. A szóvivő szerint “a megállapodás minden fő igénynek megfelel: ambiciózus és kiegyenlített”.

“Ha a plenáris ülés jóváhagyja, az történelmi előrelépés lesz, az első egyetemes és kötelező érvényű klímavédelmi egyezmény” – hívta fel a figyelmet.

A világ országai most először globális klímavédelmi egyezményt írhatnak alá. Az országok által az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett önkéntes felajánlásokkal párhuzamosan a megállapodás általános és kötelező érvényű keretet teremtene a következő 20-30 évre, és a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt váltaná fel.

A klímamegállapodás végleges tervezete Laurent Fabius francia külügyminiszter, a klímaértekezlet elnöke szerint megerősíti azt a központi célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését a 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az erőfeszítéseket arra is, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. A házigazda francia diplomácia vezetője szerint a szöveg “differenciált (az országok felelősségében), igazságos, tartós, dinamikus, kiegyenlített, és jogilag kötelező érvényű” megállapodást javasol.

mti