Putyin az ukrajnai szénszállítások újraindítását és perre való készülődést rendelt el


Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke elrendelte, hogy Oroszország Pénzügyminisztériuma perelje be Ukrajnát, ha nem törleszti a tartozásait –közölte a Vesztyi. „Négy évre részt lehetett volna venni abban, hogy csökkentsük a rizikó faktort. Nem értem. Nos, akkor pereljék be őket” – mondta Putyin egy kormányülésen miután Anton Sziluanov, Oroszország pénzügyminisztere jelentést tett a tartozással kapcsolatban.

Mint ismert, Ukrajnának december harmadikán kell törleszteni az államkötvényekért járó hárommilliárd dolláros orosz kölcsönt. Oroszország bejelentette, hogy kész több évre felosztani a tartozás törlesztését és így Ukrajnának 2018-ig évente csak egy milliárd dollárt kellene törlesztenie, de ezt is csak abban az esetben, ha az EU, az USA, vagy pedig valamely nemzetközi szervezet garanciát vállal a törlesztésre. Az Egyesült Államok megtagadta, hogy ilyen garanciát nyújtson, az IMF igazgatói tanácsa pedig véghezvitte azt a reformot, ami lehetővé teszi, hogy hitelt nyújtsanak a csőd szélére került országoknak. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az IMF akkor is pénzügyi segítséget nyújthat Ukrajnának, ha nem fogja törleszteni a tartozását Oroszországnak.

Putyin egyben elrendelte, hogy indítsák újra az ukrajnai szénszállításokat. „Először is meg kell újítani az ukrajnai szénszállításokat. Még ha egyet, de egy vonalat mégiscsak újraindítottak, ezért újra kell indítani a szénszállítást” – mondta az orosz elnök. Putyin bejelentette azt is, hogy miután teljesen megoldják a Krím-félsziget villamos energia ellátását, akkor egy Ukrajnával közös villamos energia szállításról szóló hosszú távú szerződésnek sem kell lennie.

„Amennyire tudom nincs ilyen, de meg kell vizsgálni és előre figyelmeztetni kell mindenkit, hogy ettől és attól nekünk már nincs szükségünk a villamos energiára” – mondta az orosz elnök.

Az orosz miniszterelnök szerint az ukránok nem fogják visszafizetni a tartozást.

„Az az érzésem, hogy nem fogják visszaadni, mert szélhámosok. A nyugati partnereink nemhogy segítenének nekünk, de még zavarnak is” – mondta Dmitrij Medvegyev.