Törvényesítenék a krími blokádot


Az ukrán parlamentben beregisztrálták Az ideiglenesen megszállt területek törvényét – írja Novorosszia hírügynöksége a TASZSZ-ra hivatkozva.

A törvény kísérő szövege szerint a törvény célja, hogy növeljék az állam megszállt területek iránti kormánypolitikájának hatékonyságát, hozzájáruljon Ukrajna szuverenitásának helyreállításához és képviselje Ukrajna nemzeti érdekeit a határain kívül.

A törvénytervezet ideiglenesen megszállt területnek minősíti a Krím-félszigetet, a DNR-t és LNR területét is.

A törvénytervezet szerint ezek a megszállt területek Ukrajna területéhez tartoznak, de az ország kötelezettségeitől függetlenül az állam elhanyagolhatja az itt élő emberek szociális támogatásainak és járulékainak kifizetését.

Ezen kívül Ukrajna nem visel semmilyen felelősséget a megszállt területeken élő emberek életének védelme, tulajdona iránt és a szociális és nyugdíj kifizetési kötelezettségek az Orosz Föderáció, mint megszálló ország kötelezettsége. Ukrajna egyben megtiltana bárminemű közlekedési kapcsolat fenntartását a megszállt területtel és a területekre irányuló határátlépést mindentéren korlátozni fogja.

A törvény életbeléptetésével érvényét veszti a minszki egyezmények által elfogadott Luganszk és Donyeck megye helyi önkormányzatáról szóló 2014-ben elfogadott törvény, ami gyakorlatilag a minszki egyezmények egyik pontjának megszegését jelenti.