A német belügyminiszter nem zárja ki a menekültek visszautasítását


“Görögország magatartása mellett valószínűleg jelentős szívó effektus volt Magyarország bejelentése egy határkerítés megépítéséről” – mondta Thomas de Maiziere a Welt am Sonntag című vasárnapi lapban.

Nem lehetetlen, hogy a német hatóságok a jövőben megtagadják a belépést menekültektől az ország határán – jelezte a német szövetségi belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban, amelyben egyebek között kifejtette, hogy szerinte a magyar határkerítés megépítéséről szóló bejelentés fölerősíthette a menekülthullámot.

Thomas de Maiziere a Welt am Sonntag című vasárnapi lapban megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy a nyitott határok német politikája szívóhatást idézett-e elő, rámutatott, hogy a menedékkérők számának nagymértékű emelkedése augusztus közepén kezdődött, azelőtt, hogy Angela Merkel kancellár (szeptember 5-ére virradó éjjel) meghozta a döntést mindazon menekültek beengedéséről, akik “a budapesti pályaudvaron nagy ínségnek voltak kitéve”. Hozzátette, hogy “Görögország magatartása mellett valószínűleg jelentős szívó effektus volt Magyarország bejelentése egy határkerítés megépítéséről”. Ez az intézkedés ugyan a menedékkérők beáramlásának korlátozását szolgálta, de a bejelentésnek az volt az üzenete, hogy “igyekeznie kell annak, aki Európába akar menni”.

A folyamat további eleme, hogy Németországban “még mindig nagy anyagi ösztönző tényezők” érvényesülnek – mondta Thomas de Maiziere.

Azzal kapcsolatban, hogy miért nem a belépés megtagadását választották, elmondta, hogy Németország Európa közepén fekvő és a schengeni övezetből gazdaságilag sokat profitáló országként nem zárhatja le a határát “könnyelműen”. Hozzátette, hogy “tartós megoldásra” van szükség, ezért elsősorban az uniós külső határok védelmére kell összepontosítani.

Arra felvetésre, hogy a menekültügyi eljárásról szóló törvény értelmében kötelező megtagadni a belépést az Ausztria felől érkező menedékkérőktől, azt mondta, hogy erről “hosszú jogi vitát lehet folytatni”, a kormány pedig “politikailag” nem ezt a megoldást választotta, “legalábbis eddig”.

mti