Több tucat civillel, köztük gyerekekkel végeztek Szíriában


Több tucat civil vesztette életét a szíriai fővárosban, Damaszkuszban és környékén tüzérségi ágyútűzben és légi támadásokban vasárnap.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet beszámolója szerint a szíriai kormányerők a Damaszkusz keleti szomszédságában lévő

Dúma és Szakba negyedek ellen hajtottak végre légi és tüzérségi támadásokat, amelyekben legalább 28 civil, köztük két gyermek vesztette életét.

Egyebek mellett egy iskola környékét is ágyútűz érte Dúmában, az intézmény igazgatója meghalt.

A csapásokban tucatnyian megsebesültek, közülük többen súlyosan – közölte Rámi Abder-Rahmán, az ellenzéki OSDH igazgatója. Helyi aktivisták a Facebookon tettek közzé fotókat és videókat a támadások következményeiről, azokon sok sebesült gyerek látható.

Dúma és Szakba a felkelők erősségének számító, Damaszkusz keleti szomszédságában fekvő Gúta nevű előváros részei. A SANA hivatalos szíriai hírügynökség ezzel párhuzamosan arról számolt be, hogy
a felkelők Damaszkuszt ágyúzták Gútából. A támadásokban a híradás szerint egy gyerek meghalt és hárman megsebesültek. Novemberben a felek tárgyalásokat folytattak egy gútai fegyverszünetről, de ezek végül sikertelenül zárultak.

A vasárnapi harcok idején Damaszkuszban tartózkodott Stephen O’Brien, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese. A világszervezet tisztviselője a szíriai humanitárius munkát, illetve az erősödő harcoknak a mindennapi életre gyakorolt hatását áttekinteni érkezett a szíriai fővárosba, ahol Valíd Muallem külügyminiszterrel tárgyalt.

mti